Mot Mantorp…

Ola Nilsson (t v) och Lukas Sundahl laddade inför finalen i PCCS på Mantorp kommande helg

Ola Nilsson (t v) och Lukas Sundahl laddade inför finalen i PCCS på Mantorp kommande helg

Uppmaningen i rubriken skickar jag till alla som vill se finalhelgen för svensk racing 2022. Kan nästan vara värt att missa F1-kvalet från Singapore bara för att vara på plats på Mantorp och se våra svenska serier och få veta vem som tar hem titeln i respektive mästerskap. Självklart blir det lite extra fokus på Porsche Carrera Cup Scandinavia som får finbesök av både Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist. Skulle det vara så att man inte kan vara där LIVE så sänds PCCS:s båda race på Viaplay med det avslutande loppet precis innan F1-kvalet i Singapore drar igång. Bestämmer man sig för att åka dit kan man alltid se F1-kvalet i efterhand på Viaplay, gäller bara att stänga ner alla källor som eventuellt kan avslöja resultatet.

För mig som följt mästerskapet genom hela säsongen ser jag främst fram mot en rafflande avslutning där det i praktiken står mellan två förare om årets titel. Fyrfaldige mästaren Lukas Sundahl utmanas lite överraskande av comebackande Ola Nilsson. Såg länge ut som att Sundahl skulle kunna säkra titeln redan innan finalen men storslam för Ola Nilsson i Norge senast gör att Sundahls ledning är blott 13 poäng med 54 kvar att köra om. Även Hampus Ericsson och Emil Persson har en matematisk chans att vinna årets titel men är 36 respektive 37 poäng från täten och de båda kör nog mer troligt om bronset.

Kan alltså bli en spännande avslutning där favoritskapet för mig ändå ligger på Lukas Sundahl som visserligen varit mer upp och ner i år i den nya 992-bilen än vi vant oss att se när han körde den föregående modellen. Tror Sundahls rutin från att vinna mästerskapet blir avgörande, att veta hur man vinner är inte helt lätt och i synnerhet för Ola Nilsson som vann ett mästerskap senast 2012, då i tyska Scirocco Cup. Oavsett hur det går på lördag så ska Ola Nilsson vara nöjd med sin säsong, hans första riktiga tävlingssäsong sedan 2014. Väldigt bra gjort att ha satt sig i en situation där han har riktig bra möjlighet att vinna hela mästerskapet.

Glädjande nog ser väderprognosen skapligt bra ut för Mantorp till helgen, 15 grader och en hel del moln men inget regn är det senaste jag sett från SMHI för lördagen. Själv åker jag till Mantorp redan i morgon för att se testerna men främst för att intervjua våra Indycarförare som bl a ska få sammanfatta sina säsonger men också beskriva hur det känns att få tävla mot varandra på hemmaplan denna gång, gissar det senast hände i karting för typ 15-17 år sen. Tänker även be Marcus Ericsson ge oss en målande beskrivning om hur det är att köra i Singapore till ett reportage för F1 studion på söndag.

Viaplay sänder enligt följande från Mantorp Park lördagen den 1 oktober.

Kl 10.00: Race 1 Porsche Sprint Challenge.

Kl 11.00: Race 1 Porsche Carrera Cup.

Kl 13.30: Race 2 Porsche Sprint Challenge.

Kl 14.30: Race 2 Porsche Carrera Cup.