Svensk racingpremiär och start för ”the month of may”

Start på "the month of may" i helgen och förhoppningar om goda svenska resultat

Start på ”the month of may” i helgen och förhoppningar om goda svenska resultat

Ingen F1 i helgen som kommer men inte på något sätt racingfritt. Hemma i Sverige drar racingen igång med Porsche Carrera Cup Scandinavia och Sprint Challenge. I USA, där jag befinner mig, drar ”the month of may”igång med GMR GP på Indianapolis Motors Speedway och dess GP-slinga.

Den viktigaste månaden i Indycar startar alltså nu och det gäller verkligen för förarna och teamen att vara på tå. Det kan faktiskt vara så att mästerskapet mer eller mindre avgörs med en fullträff. Totalt är det med än 150 poäng att köra om dessa veckor och blygsam inledning på säsongen kan vändas till succé.

Våra svenskar går givetvis in i detta med ambitionen att vara med i toppen. Att lova man ska vinna går såklart inte men det är självklart detta som är målet. Om vi börjar med GMR GP så har racet inte varit någon katastrof resultatmässigt för Marcus Ericsson eller Felix Rosenqvist. 2019 var Felix Rosenqvist 8:a medan Marcus kraschade bort sig. 2020 var det Marcus Ericsson som placerade sig bäst med 6:e plats i mål medan Felix rullade över linjen P15. Förra året var Ericsson 10:a medan Rosenqvist landade på en 17:e plats. Således varken fågel eller fisk.

GP-slingan på IMS är inte någon av de roligare banorna på kalendern, väldigt platt och mkt start stopp. Det finns dock en hel del utmaningar om du ska vara snabb där, jag kan rekommendera senaste avsnittet av Viaplay F1 Podcast där Marcus Ericsson ger oss sina track notes för varvet.

Resultatmässigt skulle det behövas lite framgång för både Marcus och Felix men kanske främst för Rosenqvist som haft betydligt mer fart än resultaten visat, det är helt enkelt dags att sätta ihop en hel helg. För Ericsson handlar det om att komma tillbaka i den fina form han visade i Long Beach, att inte tappa momentet från den fina inledningen på säsongen. Ett bra resultat på lördag skulle väen innebära stärkt självförtroende inför säsongens viktigaste race sista helgen i maj när Indy 500 ska avgöras. Missa inte att de kör fredag lördag denna helgen med FP2 18.45, kval 22.00 fredag och race 21.00 på lördag. Allt på Viaplay eller V Sport Motor

Lukas Sundal blir en jagad favorit i årets PCCS

Lukas Sundal blir en jagad favorit i årets PCCS

På hemmaplan är det Anderstorp som gäller till helgen med Porsches båda klasser som kör sin första helg. Det bjuds på ett stort och konkurrenskraftigt startfält i Porsche Carrera Scandinavia och intressant sådant också i Sprint Challenge där vi bl a ser skidfantomerna Ingemar Stenmark och Aksel Lund Svindal i samma team, Prins Carl Philip har också valt att köra Sprint Challenge i år då tiden saknas för full satsning i stora klassen.

I PCCS är det ”the usual suspects” som man ska hålla ögonen på där fyrfaldige mästaren Lukas Sundahl såklart är en av favoriterna. Han kommer dock jagas hårt av en topptrio som alla kör för Fragus Motorsport. Hampus Ericsson, Edvin Hellsten och Pontus Fredriksson har alla kapacitet att vara med i toppen och har ju faktiskt tjuvstartat säsongen med inhoppet. på Imola i Mobil 1 Porsche Supercup.

– Fragus ska vinna i år. Det är bara det som gäller, det är inte svårare än så. Sedan får vi se vem det blir, säger fjolårets silverman, Kumlasonen Hampus Ericsson.

Comebackande Ola Nilsson, dansken Jan Magnussen, regerande Sprint Challenge-mästaren Marcus Annervi och Emil Persson, som missade tredjeplatsen med en enda poängs marginal förra året, är andra förare som nämns med stor respekt i förhandssnacket inför premiären.

Årets säsong av Porsche Carrera Cup Scandinavia bjuder på många nyheter. En är den senaste generationen av racingikonen Porsche 911 GT3 Cup (992). Nya bilen, som 16 förare kommer att tävla i, är både starkare, snabbare och mer spektakulär än föregångaren.

– Bilbytet är starten på något nytt och en av anledningarna till att jag bestämde mig för att köra vidare i mästerskapet. Alla börjar om på noll, säger Lukas Sundahl, som självklart vill förlänga sin segersvit i mästerskapet.

Lyckas han blir det i så fall under ny flagg. Framgångsrika familjeteamet Sundahl Racing från Växjö har nämligen flyttat in hos, och tävlar numera för, Linköpingsbaserade Micke Kågered Racing.

Nytt för året är också att Porsche Carrera Cup Scandinavia av Svenska Bilsportförbundet tilldelats SM-status. Segraren kommer att skrivas in i historieböckerna som svensk mästare i GT-racing 2022.

– Från och med nu handlar kampen på banorna om någonting ännu större än enskilda segrar och prispengar. Det handlar om jakten på det åtråvärda SM-guldet. Givetvis en bidragande orsak till det växande intresset vi ser från framgångsrika förare och team i konkurrerande mästerskap både i Sverige och i andra delar av världen, säger Raine Wermelin, direktör, Porsche Sverige.

Utöver det svenska mästerskapsguldet tävlas det om tre titlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022. Jämte förarmästerskapet totalt finns det en teamtitel och en seger i Porsche Approved Cup, mästerskapet i mästerskapet för förare som tävlar i Porsche 911 GT3 Cup (991 II), att köra om.

I mästerskapet finns det dessutom en hel del pengar att tjäna för de allra framgångsrikaste. Prispotten är nämligen på 650.000 kr.

I Porsche Approved Cup vimlar det också av toppkandidater i det 14 förare starka startfältet. Nykomlingen Hannes Morin var snabbast under genrepet på Mantorp Park för ett par veckor sedan. Där visade även herrar som Patrick Rundquist, veteranen Lars-Bertil Rantzow och Christoffer Bergström att de vill vara med och kriga om racesegrar och poäng. Men kvartetten kan knappast räkan med att få härja fritt i mästerskapets topp. Konkurrensen är stenhård, inte minst från Norge som mönstrar en vass trio.

Porsche Carrera Cup Scandinavia och Sprint Challenge sänds kommande helg på Viaplay med första race på lördag kl 10.00

Hela schemat på lördag på Viaplay ser ut som följer:

10.00 Sprint Challenge race 1

11.00 Porsche Carrera Cup Scandinavia race 1

13.30 Sprint Challenge race 2

14.30 Porsche Carrera Cup Scandinavia race 2