Tre svenskar in i hetluften på Imola i helgen…

Europapremiär för Formel 1 men också säsongspremiär för Mobil1 Porsche Supercup

Europapremiär för Formel 1 men också säsongspremiär för Mobil1 Porsche Supercup

Racevecka igen, denna gång är vi i Europa och Imola. För Formel 1:s del är det Emilia Romagnas GP och säsongens första ”Sprint”. Nu är det dock inte Formel 1 jag tänkte ägna detta inlägg åt utan istället åt det faktum att tre svenska förare begår säsongsdebut i Mobil 1 Supercup.

Hampus Ericsson, Edvin Hellsten och Pontus Fredriksson är det som tar steget upp i Supercup, inte full säsong i år men absolut med siktet inställt på det i framtiden. Alla tre gör det med Fragus Motorsport där Hampus Ericsson och Pontus Fredriksson är kvar och kör vidare för teamet även i år medan Edvin Hellsten ansluter efter att ha tävlat i Porsche i egen regi och enbart i Carrera Cup Scandinavia. Självklart blir det fortsatt körning i Carrera Cup Scandinavia för alla tre även i år men detta kryddas med tre gästframträdanden i högsta serien utom för Edvin som enligt uppgift nöjer sig med två. De två övriga tävlingshelgerna blir Red Bull Ring och Zandvoort, banor som  verkligen inte går av för hackor.

Hampus Ericsson

Hampus Ericsson

Med, för våra svenska förare, en ny biltyp till den här säsongen är det inte bara en bra erfarenhet att få köra mot de allra bästa Porscheförarna i världen. Inför Porsche Carrera Cup Scandinavia får man med sig ovärderlig kunskap om den nya Cup-bilen inför det Skandinaviska mästerskapet där alla tre förarna i Fragus Motorsport självklart har planer på att försöka slå regerande mästaren Lucas Sundahl. Lucas ska självklart också testa den nya bilen grundligt men kommer ändå ha ett visst underläge mot Ericsson, Hellsten och Fredriksson, åtminstone inledningsvis på säsongen.

Hampus Ericsson och Edvin Hellsten vid försäsongstesterna på Imola

Hampus Ericsson och Edvin Hellsten vid försäsongstesterna på Imola

Rent resultatmässigt vet vi att Supercup är ett stenhårt mästerskap och jag tror det är viktigt att hålla ner förväntningarna på alla tre svenskarna. Kan någon av dem vara topp 10 har de gjort en riktigt bra insats. Kvalet blir som vanligt väldigt avgörande, om det är svårt att köra om in F1-bil på Imola är det ingenting mot vad det är i en enhetsklass som Porsche Supercup

Jorge Lorenzo i Porsches gästbil 911

Jorge Lorenzo i Porsches gästbil 911

Förutom att våra svenska förare kör Supercup-premiären på Imola så gör spanske MotoGP-världsmästaren Jorge Lorenzon ett inhopp i Porsches gäst/VIP bil med startnummer 911. Den 34-årige, 4-faldige MotoGP-världsmästaren säger sig sakna tävlingsnerven sedan han lade motorcykelhjälmen på hyllan och kommer under året tävla i det Italienska Carrera Cup-mästerskapet men även med ett inhopp kommande helg i Mobil1 Supercup. Blir spännande och se vad spanjoren kan göra i bil, helt oäven på fyra hjul är han absolut inte. Jorge Lorenzo har testat ett flertal olika biltyper, bl a en Mercedes W05 Formel 1-bil när han och Lewis Hamilton, bytte fordon med varandra på Silverstone för några år sedan.

Jorge Lorenzo i Lewis Hamiltons Mercedes W05

Jorge Lorenzo i Lewis Hamiltons Mercedes W05

35 förare från 13 länder körde vid den tvådagarstest som genomfördes på Imola inför säsongsstarten, bl a de senaste två årens mästare, Nederländaren Larry ten Voorde, som självklart siktar på en tredje raka titel. Ten Voorde kommer dock få hårt motstånd, främst från en verklig veteran i dessa bilar, tyske Michael Ammermüller, som tog tre raka mästerskapstitlar innan han petades bort från tronen av Nederländaren ten Voorde säsongen 2020.

Mobil1 Supercup sänds som vanligt på Viaplay och V Sport Motor och blir kommande helg lite extra kul att följa med våra svenska förare på startlinjen.