Mastig motorhelg börjar på Gelleråsen och Porsche Carrera Cup Scandinavia…

Lukas Sundahl siktar på att vara högst på pallen igen på Gellersåsen

Lukas Sundahl siktar på att vara högst på pallen igen på Gellersåsen

Alla motorfans står inför en mastig helg med en hel mängd olika tävlingar att hålla koll på. För egen del börjar den på Gelleråsen på lördag med Porsche Carrera Cups fjärde tävlingshelg och race 8-9 för säsongen. Lukas Sundahl leder klart 44 poäng före Emil Persson och ytterligare 8 före Hampus Ericsson.

Lukas Sundahl är som vanligt favorit inför en tävlingshelg, såsom säsongen sett ut hittills talar allt för att han går mot en ny titel. Även om Lukas skulle bli slagen någon enstaka gång ytterligare i år så har han ändå både speed och ett poängövertag som gör att han ganska bekvämt ska kunna rulla hem en ny titel.

– Jag hade, och har fortfarande, en del poäng till godo vilket innebär att jag inte behöver stressa. Jag är inte sugen på att släppa ifrån mig fler segrar, men kan jag komma från Karlskoga på lördag kväll med samma ledning som vi har nu kommer jag att vara nöjd, säger Sundahl inför helgens övningar

Hampus Ericsson och Edvin Hellsten har fått smak på vinster

Hampus Ericsson och Edvin Hellsten har fått smak på vinster

Närmast bakom är det, som jag ser det, tre förare som slåss om de två övriga platserna på pallen i årets mästerskap. På Falkenberg senast blev både Hampus Ericsson och Edvin Hellsten av med sin nolla i kolumnen för racesegrar i mästerskapet och båda vill förstås bygga vidare på den framgången. Hampus Ericsson har i övrigt fina minnen från förra året på Gelleråsen då han bärgade karriärens första pallplats. Emil Persson blir dock en tuff nöt att knäcka, här snackar vi hemmaförare på riktigt då Persson kommer från Karlskoga.

I Porsches gästbil med startnummer 911 återfinner vi denna helg återigen gamle STCC-mästaren Fredrik Ekblom. Fredrik körde premiären på Ring Knutstorp men får alltså chansen igen på vad även han betecknar som sin hemmabana då han är från Örebro. Debuten i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Knutstorp var hans första tävling sedan 2018. Han avancerade till Q2 i kvalet och blev sjua och fyra i racen.

– Självklart siktar jag på att förbättra mig, även om jag tycker att mina resultat i maj var helt okey. Det är inte så lätt att hoppa in och göra toppresultat hur som helst i ett så här starkt mästerskap. Speciellt om man som jag inte är aktiv längre, säger Ekblom, som ser fram emot att på nytt få chansen att köra Porsche 911 GT3 Cup (991 II).

Båda racen från Porsche Carrera Cup Scandinavia ser du lördag på Viaplay kl 11.00 och 14.30

Årets sista ovalrace på Gateway i helgen

Årets sista ovalrace på Gateway i helgen

Huvudnumren i övrigt denna helg är såklart Indycar, som kör deltävling 13 av 16 i St Louis på Gateway, och Le Mans 24 timmarslopp. I Indycar börjar det verkligen dra ihop sig i mästerskapet med 4 race kvar och i praktiken 5 förare som gör om titeln i år. Glädjande nog är Marcus Ericsson en av dessa med en bra chans på titeln och han sätter siktet högt inför årets sista ovalrace. På ovalerna har det inte riktigt blivit den utdelning det borde blivit i år vilket är den stora anledningen till att han är längst bak av de fem förare som nu kör om titeln. Marcus Ericsson går därför all in nu med ambitionen att ha så många av sina närmaste konkurrenter bakom sig i mål på söndag morgon svensk tid.

Förra året var Ericsson stark på WWT Raceway med en femteplats i race 1, trots att depåstoppen då var allt annat än bra. På en bana som Gateway måste jobbet i depån fungera perfekt då det är väldigt svårt att köra om och där kan vi konstatera att mannarna på bil nr 8 verkligen lyft sig till i år. Från att ha varit bland de långsammaste, om inte långsammast, i depån förra året är man nu på nivå med de två andra bilarna i Chip Ganassi Racing, en stor anledning till att Ericsson ligger så pass bra till i detta läget av säsongen.

Alla tider denna matiga racinghelg

Alla tider denna matiga racinghelg

En annan avgörande del i helgen blir, med tanke på vikten av bra banposition, kvalet. Ericsson går ut som femte sista bil då man kör i omvänd ordning mot ställningen i mästerskapet för bilen man kör (vissa förare (Tony Kanaan) kör ju bara ovaler eller byter till andra bilar (Conor Daly) och kommer därför rulla ut i kvalet omvänt den placering bilen har). Vi får heller inte glömma att ledaren i mästerskapet, Alex Palou har 9 platsers nerflyttning efter kvalet p g a av otillåtet motorbyte, lär inte vara någon fördel denna helg.

När det gäller LeMans 24 timmarslopp så är jag väldigt lite inblandad denna gång. Hela racet kan du se med engelsk kommentator på Viaplay. Vi sänder dock de första två timmarna och sista timmen med svensk kommentator på TV10. För min del så tar jag hand om målgången.