Tillbaka i Detroit…

Will Power var snabbast på träningen inför Detroit GP

Will Power var snabbast på träningen inför Detroit GP

Dags för Indycarrace igen efter en, för ovanlighets skull, ledig helg efter Indy500. Normalt har det ju varit ett brutalt schema efter Indy500 men i år fick cirkusen en helg ledigt som jag vet många av förarna valt att spendera på någon skön semesterort.Men nu är det alltså dags igen och vi är tillbaka i Detroit med det sedvanliga dubbelracet på Belle Isle. En viktig helg om man ska vara med i resten av mästerskapsracet. Helgen i Detroit är dessutom extra utmanade då man bara kör ett enda träningspass, minimalt med förberedelser för de som aldrig varit där men skulle gissa hade alla hade hyfsat med rattrost efter ha missat körning på Belle Isle förra året p g a pandemin.

Tuff start för Scott Mclaughlin som bara fick fem varv på banan på träningen

Tuff start för Scott Mclaughlin som bara fick fem varv på banan på träningen

Den enda träningen kördes igår kväll och det märktes som sagt att det var lite ovana förare som hade sina små incidenter. Värst drabbades en av årets tre rookies, Scott Mclaughlin, som missbedömde en av de tighta svängarna där han tappade bakänden och plöjde sedan ut i barriären där han slog av höger framhjul. Även de två andra ”rookisarna”, Jimmie Johnson och Romain Grosjean, snurrade men för deras del utan skador på bilen. Banan i Detroit är svårbemästrad och med bara ett träningspass att förbereda sig på blir det nu en tuff helg för Mclaughlin som inte fick mer än fem varv innan kval på en bana han aldrig kört förr.

Snabbast igår var Will Power som nog gärna studsar tillbaka efter ett tufft Indy500 för hans del. Mästerskapets absolut bästa kvalare, åtminstone statistiskt, kommer bli farlig i de båda kvalen som körs denna helg. Formatet är alltså två kvalkörningar, en för respektive race där man man kör två grupper till att börja med och därefter de 6 snabbaste i vardera gruppen om plats 1-12.

Marcus Ericsson började helgen bra i Detroit

Marcus Ericsson började helgen bra i Detroit

För svenskt vidkommande så var kommentarerna från både Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist att de hade en snabb bil och att de såg fram mot kvalet. Placeringsmässigt var Ericsson bäst med 7:e tid 7 tiondelar bakom bakom Power medan Rosenqvist var P14 1,5 sekunder bakom täten. Utan att ha pratat med vare sig Ericsson eller Rosenqvist efter träningen är det svårt att bedöma tiderna mer än hur det ser ut i själva resultatlistan.

Inför kvällens kval till race 1 så är det som vanligt lite ångestfyllt när det gäller Marcus Ericsson, kommer hundradelarna att vara hans sida denna gång. Marcus har väldigt många gånger hamnat på ”fel” sida sträcket, slagen med minsta möjliga marginal. Det är just detta som är grejen, skulle gärna se att Ericsson för en gång skull inte lindansar utan är med högt upp i resultatlistan med lite marginal för att han är tillräckligt snabb. Att Ericsson kan vara snabb i Detroit vet vi från 2019 då han tog sin hittills enda pallplats här. Även Felix Rosenqvist borde ha en bra chans ikväll, problemet är bara att han och teamet inte riktigt fått till en bil i år som han trivs så värst vidare med på vanliga och stadsbanor. Tiden igår på träningen är som sagt svårbedömd i detta läget men var samtidigt ingen riktigt bra indikation om att Arrow Mclaren är något bra på spåren för Rosenqvist, speciellt som Pato Oward var P3 på träningen över sekunder snabbare än Felix.

Kvalsändningen drar igång kl 17.00 på Viaplay och V Sport Motor, Racesändningen ser du med start 20.00 på samma kanaler

Blogginlägget postades i IndyCar.