Racingstart för Porsche Carrera Cup Scandinavia…

I helgen startar Porsche Carrera Cup Scandinavia

I helgen startar Porsche Carrera Cup Scandinavia

Vi är i början på maj och precis som brukligt dags för den svenska racingen att sparka igång. Vädermässigt är det, när detta skrivs, knappast någon vårkänsla med försmak på sommaren. Tvärtom svinkallt med regn och bara någon enstaka plusgrad i luften. Till helgen ser prognoserna något bättre ut men fortfarande kyligt väder. Oavsett väder så är det ändå ett vårtecken när racingen i Sverige drar igång. Porsche Carrera Cup Scandinavia inleder traditionsenligt på Ring Knutstorp kommande helg vilket blir den första av 6 tävlingshelger med totalt 14 race.

Regerande mästaren Lukas Sundahl jagar sin fjärde raka titel

Regerande mästaren Lukas Sundahl jagar sin fjärde raka titel

Regerande mästare Lukas Sundahl ska försöka ta sin 4:e raka titel efter att förra året blivit historisk när han blev den förste att klara av tre raka mästerskapstitlar. Finns inget som pekar mot att han inte blir att räkna med även i år. Tvåan och trean förra året, Pontus Fredricsson och Edvin Hellsten, vill förstås ha ett ord med i laget om titeln och vi har även de båda Porschejuniorerna Hampus Ericsson och Hugo Andersson att hålla koll på. Ericsson har till denna säsong valt att flytta från Mtech till Fragus Motorsport och hoppas med denna flytt på allvar kunna utmana i toppen av mästerskapet.

Porsche Carrera Cups gästförarprogram fortsätter också med flera internationellt meriterade elitförare som utmanar det ordinarie startfältet. För att ytterligare spetsa till racingen är gästförarna från och med i år också en officiell del av mästerskapet. De tävlande i PCCS:s gästbil, med startnummer 911, kommer inte bara att kämpa om placeringar utan kör även om poäng i förar- och teammästerskapet. Detta kan komma påverka saker och ting en hel del då de ordinarie förarna nu faktiskt kan tappa poäng i mästerskapet mot de inhoppande gästförarna vilket kan bli avgörande i slutet av säsongen. Om nivån på gästförare fortsätter att vara som tidigare kommer förarna som slåss om mästerskapet få det hett om öronen. Gästförare i premiären på Ring Knutstorp blir Fredrik Ekblom. Ekblom har en lång karriär bakom sig med bl a körning i Indycar för AJ Foyt på meritlistan. Porsche Sverige meddelar att merparten av de som i år kör som gästförare i år antingen har F1- eller Indycarmeriter, i vissa fall båda.

Flerfaldige mästaren i STCC Fredrik Ekblom kör Porsches gästbil på Ring Knutstorp

Flerfaldige mästaren i STCC Fredrik Ekblom kör Porsches gästbil på Ring Knutstorp

Porsche Carrera Cup kommer tills vidare att köras utan publik av numera känd anledning men precis som tidigare sänds alla race LIVE på Viaplay och V Sport Motor. Robin Nilsson är huvudkommentator med Björn Wirdheim vid sin sida. Programlederiet delar Robin Nilsson och jag själv på.

Pandemin hindrar inte bara publik från att se race på plats, det påverkar även startfältet där främst de norska förarna drabbas då de, som läget ser ut just nu, har svårt att resa in i Sverige för att tävla. Trots detta räknar organisationen med att 14 bilar kommer till start i Carrera Cup och så många som 22 bilar i det nystartade Sprint Challenge-mästerskapet. Sprint Challenge som du också kommer kunna följa under året LIVE via Porsche Carrera Cups Youtube-kanal.