Ett år till för Hamilton, vad händer sen?

Bara ett års förlängning av kontraktet med Mercedes för Hamilton.

Bara ett års förlängning av kontraktet med Mercedes för Hamilton.

Nytt förlängt kontrakt för Lewis Hamilton med Mercedes över 2021,  men bara ett 1-årskontrakt vilket såklart väcker en hel del frågor. Jag skickade mina funderingar i ämnet vidare till min kollega Scott Mitchell som gjort ett försök att kasta ljus över den uppkomna situationen.

Varför bara ett 1-årskontrakt för Lewis Hamilton den här gången?

Jag tror helt enkelt tiden rann ut för att hinna nå en kompromiss som faktiskt fungerar för dem båda även efter 2021. Jag tror också det kan bero på att Lewis inte vet till 100% att han kommer att köra 2022. Jag misstänker också att när det väl stod klart att bara ett visst antal saker i det nya kontraktet kunde bekräftas för i år så flyttades fokus mot att få klart detaljerna för 2021 och få det påskrivet, som t ex det om den nya välgörenhetsorganisationen. Ett avtal för enbart 2021 blev till slut den enda gångbara vägen framåt.

Hur sannolikt är det att Lewis avslutar karriären efter 2021?

Jag tror det är mer sannolikt än det var efter förra säsongen. Huvudfokus för i år är en åttonde vm-titeI som han i så fall blir ensam om i F1-historien. Jag tror också tanken på att nå 100 vinster är ett starkt incitament och i slutet av säsongen kan båda dessa saker absolut vara ett faktum. Det är dock svårt att veta hur han efter detta klarar att ladda om och hittar ny motivation att fortsätta.

Om han inte slutar, vad är då alternativen framåt?

Jag tror ett kontrakt kommer finnas på plats från 2022 och framåt mellan Hamilton och Mercedes, frågan är bara om det blir som förare eller inte. Om han väljer att köra vidare så gör han det en säsong för att känna på de nya bilarna, plus ytterligare en om det visar sig att Mercedes fortfarande är på topp och att han själv gillar de nya bilarna med tight racing vilket skulle ge honom motivation att fortsätta köra.

Det har finns rykten om att  Hamilton, i sitt kontrakt, vill ha veto kring vem som ska vara hans teamkamrat, någon sanning i detta?

Personligen har jag inte hört något åt vare sig det ena eller det andra hållet mer än det Toto Wolff själv sagt och han avfärdar dessa rykten helt. Enligt Toto finns ingen sanning i detta alls, detta är inget Lewis någonsin har krävt under sina år hos Mercedes. Kan jag se framför mig att Hamilton skulle kräva något sådant? Jag kan absolut se att Hamilton förstår värdet av att Mercedes behåller en förare som Valtteri Bottas. Det var tämligen uppenbart att Mercedes inte var helt nöjda med situationen man hade mellan Lewis och Nico Rosberg. Jag tror att om du hade en föraruppställning med Verstappen/Hamilton eller Hamilton/George Russell så ökar såklart risken för en upprepning av säsongerna 2014 och 2016

HamiIton och Bottas fungerar väldigt bra tillsammans. Valtteri är tillräckligt bra för att plocka fram det bästa ur Lewis och teamet utan att skapa en instabil situation internt. Jag tror aldrig det gått så långt att Hamilton krävt veto mot vem som kör med honom i Mercedes. Toto säger att ryktena är helt grundlösa och jag är beredd att tro på honom så långt.

Som du ser det, vad har varit den svåraste nöten att knäcka i förhandlingarna mellan Mercedes och Hamilton?

Båda parter behövde flexibiliteten med ett 1-årskontrakt, vilket visar att ingen av dem var hundra procent säker på vad som ska hända efter kommande säsong. Jag tror den största utmaningen var att de specifika förutsättningarna med att få till detta avtal inte existerade när de tidigare kontrakten gjordes.

Hamilton har tidigare haft treårsavtal med Mercedes men när han skrev på dessa kontrakt fanns ingen global hälsokris likt pandemin vi nu upplever, inte de finansiella konsekvenserna av detta och osäkerhet kring mästerskapets intäkter. Det har tidigare inte varit en regeländring på gång som den vi ser inför 2022 och som kan komma att hota Mercedes position i toppen. Mercedes själva har tidigare inte gått igenom den omorganisation och utmaningar man nu upplevt de senaste 12 månaderna. Lewis Hamilton var heller inte lika gammal då som han nu har blivit.

Jag tror helt enkelt att detta har varit en väldigt annorlunda förhandling.