Yuki Tsunoda klar för Alpha Tauri…

Det blir japanskt på F1 gridden igen, för första gången sedan 2014

Det blir japanskt på F1 gridden igen, för första gången sedan 2014

En dag efter den s k Young Driver-testen i Abu Dhabi (givetvis också en dag efter publicering av senaste avsnittet av F1-podden) bekäftar Alpha Tauri och Red Bull att Yuki Tsunoda kommer köra för Red Bulls juniorteam nästa säsong, tillsammans med Pierre Gasly (klar sedan tidigare). Att Tsunoda skulle ta klivet upp i F1 nästa år har varit en av de sämst bevarade hemligheterna i depån under hösten. Även om det dröjde till nu med en bekräftelse så tror jag det varit klart lite länge än så. Givetvis fanns hindret med rätt antal superlicenspoäng för japanen men där tror jag man varit ganska säker på att fixa till detta om det hade behövts några extra pinnar på slutet.

Yuki Tsunoda blir första japan att tävla i Formel 1 sedan Kamui Kobayashi 2014 körde som teamkamrat till Marcus Ericsson i Caterham. Att uppflyttningen sker just nu är såklart för att Tsunoda imponerat på Red Bull med sin fart under året i F2 (P3 under sin debutsäsong) och under de tester i en 2018-bil han gjort. Den andra anledningen är att Honda vill smida medan järnet är varmt, så länge man har inflytande som motorleverantör till både Red Bull och Alpha Tauri ytterligare en säsong.

Även jag har imponerats av Tsunodas fart under året tillsammans med Carlin i F2. De verkade få till en väldigt bra bil tillsammans som gjorde ett de kunde hålla ett högt tempo på de känsliga Pirellidäcken som inte blev mindre känsliga när de till i år gjordes i 18 tums storlek. Ska bli kul och se vad han kan åstadkomma i Formel 1 och om vägen mot en plats i huvudteamet kan vara aktuell, kanske redan till 2022. Red Bull är i stort behov av en bra förare att fylla på med. Oavsett vad de väljer mellan Alexander Albon och Sergio Perez så kommer behovet av en snabb förare att finnas, Perez blir inte yngre och frågetecknen kring Albons förmåga är fortfarande många.