Pietro Fittipaldi ersätter Romain Grosjean…

24-årige Pietro Fittipaldi ersätter Romain Grosjean nästkommande helg

24-årige Pietro Fittipaldi ersätter Romain Grosjean nästkommande helg

Efter den våldsamma kraschen Romain Grosejan råkade ut för igårdagens race i Bahrain står det nu klart att han inte tävlar nästkommande helg under Sakhirs GP. Ersätter gör brasilianaren Pietro Fittipaldi som därmed kommer att debutera i Formel 1.

Pietro Fittipaldi är 24 år och sonson till F1-världsmästaren Emerson Fittipaldi och bror till FIA F3-föraren Enzo Fittipaldi. Pietro Fittipaldi har i år tävlat i Asiatiska F3 och kommer dessförinnan från DTM där han körde för WRT Audi säsongen 2019. 2018 körde Pietro Fittipaldi 6 race för Dale Coyne i Indycar plus ett inhopp i Japanska Superformula. Förutom detta har han även testat för Haas F1.

Fittipaldi har  gedigen racingbakgrund och är trots sin relativt låga ålder ändå tämligen erfaren från många olika klasser. Dock saknas de riktiga toppresultaten, senast han vann ett mästerskap var 2017 i World Series, detta var andra året efter att Renault dragit sig ur som huvudpartner serien och inte längre ett lika starkt mästerskap som 3-4 år tidigare.

I mars i år meddelade Haas att Pietro Fittipaldi och F2-föraren Louis Deletraz skulle vara teamets test- och reservförare vilket måste betyda att åtminstone en av dem redan då hade sin superlicens klar. Med dagens besked att Fittipaldi ersätter Romain Grosjean till nästa helgs race råder inga tvivel om att åtminstone Fittipaldi har superlicens för att köra i Formel 1.

Självklart ett svårt avbräck för Haas samtidigt som det blir tidernas chans för Pietro Fittipaldi. Att ha några större förväntningar på honom går såklart inte, inlärningskruvan kommer att vara brant. Lägger vi även till bankonfigurationen kommande helg är lite speciell blir det knappast enklare, å andra sidan är den layouten ny för alla. Pietro Fittipaldi kan inget annat göra än att lyssna på teamet och göra så gott han kan, ingen kommer som sagt kunna kräva något resultatmsässigt. Allt annat än en sista plats i både kval och race är en framgång som jag ser det.