Perez ut, Vettel in…

Sebastian Vettel kör från 2021 för Aston Martin F1

Sebastian Vettel kör från 2021 för Aston Martin F1

Igår kväll kom beskedet från Sergio Perez att han lämnar Racing Point efter den här säsongen, detta trots att han ihärdigt tillbakavisat de rykten som förekommit om att han skulle få lämna teamet och istället ersättas av Sebastian Vettel. Gissar att just sådana uttalanden hänger ihop med vad man ”måste” säga beroende på vad som står i kontraktet.

Att Perez får lämna är såklart otroligt tråkigt för honom nu när teamet, han så många gånger har räddat ur ekonomisk knipa, börjar se bra ut med nytt ägarskap och bättre finansiering. Återigen visar det sig att ett kontrakt, oavsett vad det står i det, inte betyder så mycket i slutänden. Självklart finns en rejäl utköpsklausul som teamet måste följa vilket åtminstone ger Sergio Perez lite ekonomiskt plåster på såren. Ni kommer kanske ihåg när Kimi Räikkönen fick lämna Ferrari första gången, hur teamet fick fortsätta betala lön kontraktet ut vilket i princip finansierade Kimis satsning på WRC kommande år.

WhatsApp Image 2020-09-09 at 20.31.52

Nu tror jag inte att vi sett det sista av Perez i Formel 1. Både Haas och Alfa Romeo är sannolikt sugna, både på hans körförmåga men också på de sponsorpengar han har med sig. Perez är faktiskt ganska unik på det sättet att han dels är snabb men också stark ekonomiskt. Om jag får gissa så känns Alfa Romeo som nr 1 i kön men det är som sagt bara en gissning.

Det blir alltså Sebastian Vettel som ersätter/petar Sergio Perez i vad som nästa år kommer vara Aston Martin F1. Ett beslut som många ifrågasätter, mycket baserat på Vettels två senaste säsonger. I ärlighetens namn så ligger hans körning under 2019 och 2020 honom en aning i fatet när det gäller den allmänna opinionen men om vi ser t ex på vad som hände med värdet på bilmärket Aston Martin på börsen i morse så blir beslutet att värva Sebastian Vettel till Aston Martin F1 mer motiverat.

https://twitter.com/_markgallagher/status/1303973748534640640?s=20

Utan att Vettel ens varit i närheten av bilen gick värdet för bilmärket gått upp ordentligt och det är detta som är hela grejen. Detta är såklart överdrivet, som Mark Gallagher konstaterade i nästa tweet var det kanske någon som kollat de senaste resultaten för kurvan vände snart neråt istället, men man ska inte underskatta värdet i en fyrfaldig världsmästare. Självklart hade det sportsligt varit mycket bättre för teamet att göra sig av med Lance Stroll och kört med kapitalstarke Sergio Perez ihop med Sebastian Vettel som har högt marknadsvärde. Nu är det dock så att Lance Strolls pappa äger teamet och och blod är tjockare än sedelbuntar i detta fallet. Så helt logisk utveckling om än lite orättvis för Sergio Perez.

En annan sak som jag funderar över är hur detta kommer påverka Lance Stroll, klarar han skitstormen som garanterat drabbar honom om han inte åtminstone matchar Vettel de kommande säsongerna. Jag kan inte påstå att jag känner Lance Stroll, har faktiskt knappt pratat med honom över huvud taget, men han verkar en aning tvär och sällan speciellt ”easy goin”. Man får mest känslan av att han är intvingad i Formel 1 för att leva upp till pappas dröm. Säkert är detta en orättvis bedömning av Lance som kanske är världens bästa kille när man väl lär känna honom vilket jag inte fått möjlighet till ännu, så det får bli lite ytligt än så länge.