Formel 1 tillbaka på Nürburgring och Imola…

Formel 1 tillbaka på Nürburgring

Formel 1 tillbaka på Nürburgring

Årets F1-kalender växer med ytterligare tre race och är nu uppe i totalt 13 lopp totalt. De som idag tillkommer är Tysklands GP på Nürburgring 9-11 oktober, Portugals GP på Portimao 23-25 oktober och Emilia Romagnas GP på Imola 31/10-1/11 (tvådagars event).

Formel 1 kommer alltså att köras på Nürburgring igen för första gången sedan 2013 vilket är kul. GP-slingan är fin och kan nog erbjuda bra racing. Att det skulle kunna bli ett Tysklands GP i år har det ju ryktats om rätt länge där de allra flesta tagit för givet att det var Hockenheim som stod först i kön. Av någon anledning lyckades man inte komma överens och valet har nu istället fallit på ”Ringen”. Var själv där och körde för två somrar sedan och gillar verkligen banan. Enda bekymret med att åka upp till Eiffelbergen är tidpunkten, Nürburgring är ju närmast ökänt för sitt väder, i början av oktober ligger medeltemperaturen på knappt 10 grader och de två gånger man genomfört race där vi den tiden på året var det tämligen kyligt – detta blir kort och gott en rejäl chansning.

Portugals GP har inte funnits med på F1-kalendern sedan 1996, då på Estoril. Nu blir det Portimao istället, även det en bana som bör passa Formel 1 ganska väl med stora nivåskillnader och en bra blandning av snabba och långsamma kurvor. Har inte varit på plats där tidigare men kommenterat race där även om det var några år sedan.

Portimao blir en ny bekantskap för alla F1-team när Portugals GP gör comeback på kaledern

Portimao blir en ny bekantskap för alla F1-team när Portugals GP gör comeback på kaledern

Emilia Romagnas GP blir det tredje racet i Italien och kommer köras på Imola, senast F1 var på besök där var 2006. Jag har varit på Imola ganska många gånger inte minst 2006, då i sällskap med bl a FCZ Tore och Carolina Gynning. Ni kanske minns MTG:s legendariska satsning på Studio F1 med Robert Aschberg i studion hemma i Stockholm och där FCZ Tore och Gynning som något slags reportrar som hängde med ut på ett par race det året, bl a till Imola. Jag har också ett väldigt speciellt minne från just Imola och det är bilden här under tagen av den världsberömde modefotografen Mikael Jansson. Jansson fotograferade vid den här tiden Formel 1 för boken Speed of life och som av en händelse hade han tagit en bild upp mot huvudläktaren. I redigeringen hittade han den här bilden och det visade sig vara jag och Eje Elgh i kommentatorshytten med en passerande Ferrari som reflekterades i hyttfönstret, en ren tillfällighet. Eje och jag fick varsin print och min sitter på väggen här hemma. Ett väldigt fint minne att ha ihop med ett signerat ex av boken. En ynnest att få lära känna Mikael under de säsonger han hängde med oss i F1 depån.

Bilden som Mikael Jansson tog av huvudläktaren på Imola med reflektionen av en Ferrari som passerar i mitt o Ejes hyttfönster

Bilden som Mikael Jansson tog av huvudläktaren på Imola med reflektionen av en Ferrari som passerar i mitt o Ejes hyttfönster

Ihop med dagens besked bekräftas också att USA, Mexikos och Brasiliens GP ställs in. Ingen skräll med tanke på utvecklingen i respektive land, i övrigt meddelar Formel 1 att de i övrigt tittar 3-4 race i Mellanöstern (Bahrain och Abu Dhabi) vilket i sådant fall skulle göra kalendern 16-17 race lång vilket får anses vara en prestation med tanke på omständigheterna.