Ingen svensk fullträff i Iowa…

Josef Newgarden har inte gett upp tanke om att försvara förra årets Indycartitel, vinst igår och kontakt i totalen

Josef Newgarden har inte gett upp tanke om att försvara förra årets Indycartitel, vinst igår och kontakt i totalen

Den svenska succén från Road America, med seger och fjärde plats i race 2, uteblev denna helg på kortovalen i Iowa. Iowa Speedway är en knepig liten bana att bemästra som kräver att man har en bra bil i trafik, en smart strategi och en hel del tur med timing.

Efter fredagens dubbelkval för båda racen startade svenskarna P7 puh P10 i race 1, Rosenqvist längst fram. Rosenqvist strategi visade sig bli vågad där man tänkte sig att han skulle klara loppet på en två-stoppare vilket betyder stinter på över 80 varv styck något Felix innan loppet sagt till mig var närmast omöjligt. Oavsett var det teamets val och det blev avgörande för utgången av loppet för hans del. Otur med just timingen av gulflagg gjorde att han tappade ledarvarvet och trots skaplig fart i bilen blev det inte bättre än P14 i mål.

Marcus Ericsson rullade i mål som 9:a i första loppet, hans fjärde topp 10 placering på fem race. Loppet som sådant var inget spektakulärt från Marcus sida som hela racet låg där runt topp 10, plus minus någon enstaka placering. Efteråt beskrev Ericsson bilen som för överstyrd vilket gjorde att han fastnade i trafik, något man justerade en aning till race 2.

Ingen fullträff för Felix Rosenqvist denna helg

Ingen fullträff för Felix Rosenqvist denna helg

I nattens andra race hade svenskarna ett liknande utgångsläge med start P9 för Ericsson och P10 för Rosenqvist. Felix plockade initialt några placeringar med Ericsson backade någon. Det skulle snabbt visa sig att inte heller detta race skulle bli någon drömresa för Rosenqvist. Tappade igen snabbt kontakten med ledarvarvet, denna gång inte beroende på strategin utan snarare brist på fart rent allmänt. Vad Felix tyckte om loppet ämnar sig inte för tryck men jag säga att det var ett FULT ord som textades tidigt i morse med tillägget att han aldrig haft så dålig bil, ”Held on for dear life”. Rosenqvist körde i mål P15 och ganska långt från den ljuva känslan av vinst som han fått smaka på i Elkhart Lake

Två stabila topp 10 placeringar blev facit för Marcus Ericsson i Iowa

Två stabila topp 10 placeringar blev facit för Marcus Ericsson i Iowa

Marcus Ericsson hade som sagt gjort lite justeringar på bilen för att känna sig mer bekväm i trafiken något som också lyckades. Lite svårt dock att avgöra utifrån tv-produktionen där jag mer uppfattade att Ericsson emellanåt fastnade bakom andra bilar lite för länge. Marcus själv var väldigt nöjd med både bil och fart. I gårdagens race var det Ericsson som hade lite misslfyt med timingen av sitt andra stopp, precis när han kommit ut på banan igen blev det nämligen en ”caution”. Generellt, kanske speciellt på en kortoval, vill man göra sina stopp under gulflagg när depån väl öppnar, då slipper man nämligen att tappa ledarvarvet, ev t o m hamna två varv bakom. Det var just detta som hände igår och Ericsson föll från P5 till P12 och hade sen svårt att hämta tillbaka detta. Både teamet och Ericsson själv var tämligen övertygade om att farten fanns för topp 5 i mål. Dock ska tilläggas att det finns lika många sådana förklaringar (misstolka inte detta som bortförklaring) som det finns förare till start, det är alltid omständigheter på en kortoval av detta slaget.

I övrigt från den här helgen i Iowa minns man såklart Simon Pagenauds uppkörning efter tekniska problem i kvalet och utan tid till båda racen.  Vinst i fredags natt och nu morse rullade han i mål på fjärde plats. Pagenaud hade en fantastisk bil i trafik, bra speed generellt och den lilla turen som krävs för att lösa en körning från ”worst to first” vilket var fallet i racet 1. Vill även närmna Scott Dixon, som även han hade ett skralt kval (start P17 och P18) men som kommer från Iowa utan att egentligen tappa något i totalen efter en andra plats i fredags och femma igår. Sjukt bra gjort och väldigt viktigt i jakten på en sjätte Indycartitel. Efter fyra raka CGR-vinster har Penske nu studsat tillbaka med två raka. Mid Ohio nästa om tre veckor