Fem saker att hålla koll på inför premiären av PCCS…

Till helgen drar det igång.

Till helgen drar det igång.

Äntligen svensk racingpremiär när Porsche Carrera Cup Scandinavia kommande helg i Falkenberg drar igång sin säsong.  Kraftigt försenat och med reviderad kalender kan mästerskapet äntligen dra igång och man är tillbaka på en bana som saknats på kalendern några år.

Att banan i Falkenberg är populär har jag förstått när jag pratat med förarna, faktum är att jag själv tog min racinglicens i just Falkenberg och kan understryka att det är en väldigt trevlig bana, även efter den ombyggnad som gjorts.

Här några saker att hålla koll på inför årets premiär:

Lukas Sundahl är en av förhandsfavoriterna

Lukas Sundahl är en av förhandsfavoriterna

Lukas Sundahl kommer till start som dubbel regerande mästare och siktar såklart på en tredje raka titel, något han i så fall skulle bli först med att klara av. Jag tror chansen är stor men han kommer får slita för det. För att försvara sina två raka titlar även i år kommer det krävas körning på absolut toppnivå varje helg

Kan Robin Hansson äntligen sy ihop säcken?

Kan Robin Hansson äntligen sy ihop säcken?

Kan Robin Hansson äntligen sy ihop det och ta sin första titel? Hansson har farten, kanske den snabbaste föraren i fältet, men har haft svårt att hålla över en hel säsong. För att slå Sundahl krävs att han minimerar misstagen och istället utnyttjar sin speed på ett smart sätt. Ibland kan det faktiskt vara bättre att ta en position längre ner än att ta för stora risker i jakten på att gå framåt och istället komma hem med noll och inget

Prins Carl Philip gör comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia, samma mästerskap där det en gång började för hans del i racing. Riktigt kul att Prinsen väljer att köra full säsong, trots covid-19 och allt som kommit med detta. Björn Wirdheim menar att Prinsen har fart för att vara topp 6 i detta mästerskap, blir spännande och se hur långt det kan räcka. Till att börja med får Carl Philip försöka slå de andra i Mastersklassen, förarna över 40, vilket kan bli svårt nog.

Ser även fram mot fighten om att bli bästa Driver Development-förare i år. Favort bland dessa är i mina ögon Pontus Fredriksson som faktiskt börjar bli tämligen rutinerad i dessa sammanhang. Pontus bör hamna högst upp listan av de fem förare som har antagits i PDDP inför 2020. Bakom Pontus finns dock starka namn i Hugo Andersson som vann Approved Cup förra säsongen men som till år tar steget upp i huvudklassen. Det gör för övrigt också tvåan i Approved 2019 tillika Porsche DDP-förare, Edvin Hellsten. Vill även nämna Hampus Ericsson, yngre bror till Indycarföraren Marcus Ericsson. Hampus kommer närmast från brittiska Formel 3 men gjorde inhopp i Porschen uppe i Fällfors förra året och var riktigt snabb på den officiella testen som kördes för någon vecka sedan på Mantorp

En världsmästare på gridden i Falkenberg

En världsmästare på gridden i Falkenberg

I Falkenberg får TV-publiken även (ingen publik på plats tillåten) se två väldigt bra gästförare – 2017-års WTCC mästare Thed Björk och norske rallystjärnan Andreas Mikkelsen. Blir en speciell helg för Thed Björk som hade hoppats kunna visa upp sig för sin pappa i Falkenberg. Pappa Benny Björk avled dock tyvärr häromdagen efter en tids sjukdom och hann aldrig få se sin son tävla en gång till. Alla tankar går förstås till familjen Björk efter detta tråkiga besked.

Jan Magnusson blir spännande att följa under  sitt inhopp i Fällfors

Jan Magnusson blir spännande att följa under sitt inhopp i Fällfors

När det gäller just gästförare så är det några riktigt spännande namn på gång under året med  bl a danske Jan Magnussen som dyker upp i samband med tävligen I Fällfors. Sjukt nyfiken på vad han kan prestera, enligt rapporterna från den test han gjorde i just Falkenberg förra veckan var han riktigt snabb. Vem vet, han kanske får blodad tand och på sikt kör full säsong.

Du ser båda racen från premiären i Falkenberg på lördag på V Sport Motor och Viaplay

Race 1 11.00

Race 2 14.30