Indy X 2…

Alexander Rossi är en av favoriterna på Road America i helgen

Alexander Rossi är en av favoriterna på Road America i helgen

Ny intensiv motorhelg med inte bara Steiermarks GP på Red Bull Ring utan även två race på Road America för Indycar. Båda våra svenska ser verkligen fram mot helgen och hoppas givetvis på starka resultat som kan bli en bra poängskörd om man får till bilen på ett bra sätt.

Förra årets upplaga av detta race handlade mycket om Andretti Autosport där dåvarande rookien Colton Herta tog pole position medan det var Alexander Rossi som dominerade hem racet. Att Herta kan ta pole även i år betvivlar jag inte alls, däremot känns Rossi mer som ett osäkert kort. Ingen bra start på säsongen för fjolårstrean som vi hittar först på delad 22:a plats i mästerskapet efter två körda race 84 poäng bakom ledande Scott Dixon.

Självklart har Alexander Rossi inte tappat farten och teamet verkar ha snabba bilar baserat på temakollegornas resultat och prestationer men det har gått lite emot så här i början. Varken kval eller race har fungerat och senast på Indianapolis svek också tekniken.

Just detta gör att jag tror vi ska hålla lite extra koll på just Rossi denna helg, garanterat revanschsugen och som sagt, omvittnat snabb på just Road America. Skulle det inte bli stora poäng denna helg för Andrettiföraren känns det som att chansen till årets titel är på väg att rinna ifrån honom.

Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson har båda goda chanser, tyvärr lite lika öppning på säsongen för Felix som för Rossi, inga resultat ännu ä’ven om han var riktigt snabb i Texas med pallplats på gång när han kraschade. Senast på Indy var det bara en helg där farten saknades kort och gott.

Felix är, enligt honom själv, inte speciellt oroad över starten på säsongen ännu men skulle behöva ett bra resultat för att få kontakt med övre halva av tabellen och jag tror som sagt det finns bra möjligheter i helgen.

Tankningen måste fungera prickfitt i helgen för Marcus Ericsson och Chip Ganassi Racing på Road America

Tankningen måste fungera prickfitt i helgen för Marcus Ericsson och Chip Ganassi Racing på Road America

Marcus Ericsson visade bra road course-form senast på Indy med sjätte platsen där och ämnar bygga vidare på detta denna helg. När jag frågade om känslan i Ganassibilen jämfört med förra årets SPM-bil så sa han att han i år börjar helgerna på en annan nivå. CGR:s bil är med direkt ur garaget och kräver bara lite finlir medan han hos SPM många gånger var en sekund ”off pace” och mycket jobb innan bilen kändes ok, på relativt kort tid tillgänglig. Säger ju sig själv att det är viktigt att bilen i grunden är bra när helgen drar igång, i synnerhet i år när det många gånger kommer vara komprimerade helger med mindre bantid innan kval och race. Denna helg hoppas han också på att allt strul i depån är över för ett tag, har som bekant gnisslat lite i maskineriet, främst när det gäller tankningen.

Ingen av våra svenskar hade någon superhelg på Road America förra året och startade faktisk jämte varandra i 9:e led. I racet gick det betydligt bättre för Rosenqvist som körde upp sig till P6 i mål medan Marcus gick i mål på 13:e plats.

Road America som bana är en fin anläggning belägen mellan Milwaukee och Green Bay i Elkhart Lake. Bana är hela 6,5 km lång och har 14 kurvor vilket är det med marginal längsta varvet i serien. Varvrekordet har några år på nacken och är från 2000 och innehas av Dario Franchitti på 1.38.866. Det var också på Road America som brasilianaren Christiano Da Matta i augusti 2006, på väg mot krurva 6, kraschade med ett rådjur och skadade sig illa men har sedan dess blivit återställd och gjorde comeback 2008. Numera har han dock lagt av med raciing och ägnar sig istället åt familjens klädbusiness.

Kval och race från Road America lördag och söndag ser ni som vanligt på V Sport Motor och Viaplay

Race 1 kval ikväll  20.15, race 23.00

Race 2 kval söndag 16.00, race 18.30

Blogginlägget postades i IndyCar.