Världsmästare klar för Porsche Carrera Cup Scandinavia…

2017 års världsmästare i Touringcar, Thed Björk, gör inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia

2017 års världsmästare i Touringcar, Thed Björk, gör inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Inte ofta jag braskar med rubriker men det är faktiskt så att det blir en världmästare i Porsches gästbil vid säsongspremiären på Falkenberg. Denne världsmästare är ingen mindre än Thed Björk som fått lov av Cyan Racing att göra ett inhopp i PCCS. Väldigt kul nyhet tycker jag personligen, att den svenska racingpubliken (vid tv:n denna gång, publikfria race i PCCS med anledning av coronasituationen) får chansen att återknyta bekantskapen med Thed på en svensk bana.

– Det här är otroligt häftigt och kommer att bli jättekul, säger Thed Björk. Det är verkligen inget dåligt sällskap man ansluter sig till som gästförare i Carrera Cup. Jag känner mig hedrad

– Porsche Carrera Cup Scandinavia har en stark position och väldigt bra startfält. Det blir kul att komma in och utmana de svenska elitförarna, fortsätter Björk. Framförallt blir det spännande att se om jag kan hitta farten tillräckligt snabbt för att utmana Robin Hansson och Lukas Sundahl.

Det är förskjutningen i den internationella motorsportkalendern på grund av corona-pandemin som öppnar dörren för gästspelet i Sverige. Björk ser inhoppet i Porsche Carrera Cup Scandinavia som en viktig del av förberedelserna och ett sätt att öka på chanserna inför satsningen på ännu en VM-titel.

– Jag älskar att köra racerbil och det skriker i kroppen att jag vill vara ute på racerbanorna. Min längtan är ännu större när vi inte har fått tävla. Nu finns verkligen suget där, fortsätter Björk. Jag är tacksam över att få frågan samt att jag får göra det här för min arbetsgivare.

Senast Thed Björk körde full säsong i Sverige var säsongen 2015 innan han tog steget ihop med Volvo till WTCC där han säkrade VM-titeln 2017. Volvo drog sig som bekant ur WTCC och lade ner sin satsning efter att ha vunnit och numera tävlar Thed Björk för Cyan Racing Lynk & Co i WTCR, samma typ av reglemente som STCC använder sig av. Thed har även kört lite Swedish GT på hemmaplan ihop med Prins Carl Philip.

Porsche Carrera Cup Scandinavia har också presenterat en ny, reviderad kalender för säsongen 2020. Den innehåller sex deltävlingar och 14 race. Tävlingssäsongen startar i Falkenberg 17-18 juli och Ring Knutstorp blir finalarena 9-10 oktober. Det är mycket arbete och många hänsynstaganden som ligger bakom den kalender för 2020 som Porsche Carrera Cup Scandinavia i dag presenterar.

– Det här är vad vi jobbat fram och planerar för under rådande omständigheter. Med försiktig optimism känns det som att vi ska kunna köra efter den kalender vi lagt, säger Thomas Johansson, sporting director för mästerskapet.

Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020 kommer att omfatta sex deltävlingar där man kör fredag-lördag-event hela säsongen förutom på Drivecenter Arena i Fällfors som avgörs onsdagen den 29 juli. Att arrangera en deltävling en dag mitt i veckan är ingen nyhet för mästerskapet, det har gjorts förr.

Trots att kalendern bantas med en deltävling blir antalet heat enligt den ursprungliga planen.
Man har planerat in ett extraheat på fredag eftermiddag på Rudskogen i september och på Mantorp Park första helgen i oktober. Övriga heat i de två deltävlingarna kommer att avgöras på ordinarie racedag, lördag och som det ser ut nu blir det pu8blikffria event, åtminstone till en början.

– När det gäller publik följer vi myndigheternas rekommendationer. I väntan på nya direktiv är det publikfria tävlingar som gäller för oss precis som för all annan idrott säger, säger Thomas Johansson

Trots publikfritt på banorna så behöver du emellertid inte missa något från Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020. Samtliga deltävlingar kommer nämligen sändas live på Viaplay och V Sport Motor.

Fullständig kalender Porsche Carrera Cup Scandinavia:

17-18 juli: Falkenbergs Motorbana (Race 1-2)
29 juli: Drivecenter Arena (Race 3-4)
14-15 augusti: Gelleråsen Arena (Race 5-6)
11-12 september: Rudskogen Motorsenter, Norge (Race 7-8-9)
2-3 oktober: Mantorp Park (Race 10-11-12)
9-10 oktober: Ring Knutstorp (Race 13-14)