Daniel Ricciardo klar för Mclaren…

Daniel Ricciardo lämnar Renault för Mclaren

Daniel Ricciardo lämnar Renault för Mclaren

Efter några dagars spekulerande börjar pusselbitarna falla på plats när Daniel Ricciardo nu på förmiddagen bekräftats av Mclaren som en av teamets förare från 2021. Han ersätter såklart Carlos Sainz så bär iväg till Ferrari med en bekräftelse kring detta att vänta när som helst. En logiskt utveckling för dessa båda förare efter att förhandlingarna mellan Ferrari och Sebastian Vettel brutit samman och meddelandet kom att Vettel lämnar.

Jag tycker Daniel Ricciardo gör helt rätt som flyttar på sig. Renault känns inte riktigt bekväma i Formel 1 sedan comebacken och rykten finns hela tiden om att den franska fabrikanten kan dra sig ur. Mclaren å andra sidan satsar hårt på att komma tillbaka i den absoluta toppen och saknar sannerligen inte förmågan på förarsidan med dagens värvning. Resurserna finns också för att få till det som krävs för att utmana de tre stora teamen och lobbyverksamheten är också intensiv för att få ner budgettaket så mycket som möjligt för att minska försprånget fram.

När det gäller Renault går heta rykten om att Fernando Alonso ska göra comeback, i teamet han blev världsmästare för 2005-2006, som ersättare till Daniel Ricciardo. Tillgänglig är han men frågan jag ställer mig är till vilken nytta för båda parter. Alonso har alltid varit tydlig med att han vill vinna om han ska köra i Formel 1, därav hoppen från tuva till tuva i jakten på ”rätt” material. Renault kommer definitivt inte kunna ge honom det inom den tid som ett nytt kontrakt för spanjoren skulle gälla och vad är då poängen? Om Renault och Alonso kan komma överens så kommer det att kosta Renault en bra slant med förhoppningen att Alonso kan sälja tillräckligt mycket Renaultbilar i Spanien för att göra investeringen lönsam.

Rent körmässigt är Fernando Alonso väl så bra som alla andra alternativ tillgängliga på marknaden, kanske t o m det allra bästa, men återigen kan jag inte riktigt se varför han skulle hoppa på detta med F1 igen bara för att fightas om, i bästa fall, plats 7-10.

Renault är säkerligen också intresserad av Sebastian Vettels tjänster, men samma läge där. Vettel vill köra i en konkurrenskraftig bil och det har som bekant inte Renault. Mitt tips är att Vettel lägger F1-hjälmen på hyllan, tar lite mer ledigt för att sedan utvärdera vad han vill göra oavsett om det handlar om att köra eller något annat.

Det jag skulle vilja är att Renault ger chansen till någon yngre förmåga. Man har t ex, från den egna juniorsatsningen, kinesen Guang Zhou. Zhou är inget världsmästarämne men en helt ok F2-förare som utan problem snabbt skulle anpassa sig till Formel 1. Kina är en gigantisk marknad att sälja bilar på vilket borde attrahera den högsta ledningen i företaget som då kan motivera sin satsning på Formel 1 trots uteblivna framgångar.