Formel 1 närmare en säsongsstart…

Ett utkast till kalenderplan för Formel 1 presenterades idag

Ett utkast till kalenderplan för Formel 1 presenterades idag

Vi ser ut att komma en aning närmare en start av Formel 1-säsongen 2020, samma dag som Silverstone och Paul Ricard meddelade att man ställer in årets upplaga av Storbritanniens och Frankrikes GP skickade Formel 1 ut en pressrelease som sa att man siktar in sig på en ny kalender med 15-18 race. Säsongen enligt denna nya kalender ska dra igång den 5 juli i Österrike på Red Bull Ring och rundas av i Mellanöstern med Bahrain och till sist Abu Dhabi som behåller säsongsfinalen. Chase Carrey sa vidare att man planerar att köra Europasäsongen under juli/augusti, Euroasia/Asien under september/oktober, Asien/Amerika oktober/november och Mellanöstern i december.

Mer detaljerad kalender än så här fick vi alltså inte och den är fortfarande inte bekräftad på något sätt och kräver självklart att hälsoläget tillåter körning enligt den plan som presenterats. Skulle gissa att kalendern internt är mer eller mindre klar men har sannolikt några frågetecken fortfarande som behöver rätas ut innan den kan bekräftas och presenteras fullt ut.

Hur trovärdigt det är att kunna genomföra 15-18 race enligt ett schema som ovan är svårt att svara på. Red Bulls Helmut Marko har i media sagt att racet på Red Bull Ring blir av vilket styrks av lite andra uppgifter jag har från folk med god insyn som också de hävdar att ett första race för säsongen blir i Österrike den 5 juli. Att Chase Carey går ut idag och säger att målsättningen är att köra är egentligen inget nytt, så har det låtit rätt länge men dagens release är ändå ett tydligt tecken på att något är på väg att hända i frågan och när jag lägger ihop allt man hört och läst bedömer jag det som trovärdigt att det faktisk kan bli en F1-säsong 2020 tillslut. Hur lång den blir och hur många race den kommer innehålla är inte helt klart än, det är tämligen uppenbart då Carey inte presenterade en klar kalender utan bara en plan för i vilka världsdelar och ungefär när man är i respektive del av världen.

Det mest troliga är att  Europadelen körs utan publik men som Carey skriver i sitt uttalande så hoppas man kunna ha publik närvarande någon gång innan säsongen är över.

För teamen återstår också en hel del innan man är operativa igen. Fabrikerna är fortfarande stängda och kommer så vara ända fram till början på juni och det är en hel del som behöver göras på den korta tid man hinner ha öppet innan det första tänkta racet i början på juli. Teamen måste också, tillsammans med Formel 1, reda ut hur man ska resa till, bo och verka i respektive land. Inte är helt okomplicerat som läget är och frågan är om det finns besked att få kring vad som gäller redan nu eller om man helt enkelt måste avvakta utvecklingen. Detta kan absolut bli ett hinder som blir för svårt för Formel 1 och teamen att klara av även om jag gissar att det pågår mycket möten med alla berörda myndigheter i varje land redan nu.

Jag börjar faktiskt, om än lite försiktigt, tro att det kan bli en Formel 1-säsong 2020. Självklart är det lätt att skjuta ner dagens release från Formel 1 och Chase Carey som ren desperation och önsketänkande till för att hålla ev sponsorer nöjda. Men det faktum att Liberty frigjort 10 miljarder svenska kronor i likvida medel ger mig ändå en känsla av att man menar allvar och jag tror framförallt inte man är så dumma att man skulle göra dagens utspel utan att ha hyggligt torrt på fötterna. Formel 1 kan självklart inte påverka vad som händer med Coronaviruset framöver vilket är en osäkerhetsfaktor som man får leva med men inte ett ens spridningen av ett elakt virus håller i sig för evigt och när detta rimligen mattas av är Formel 1 av allt att döma redo att sparka igång

Kan rekommendera morgondagens F1-podd där Scott Mitchell gästar och självklart hjälper oss att reda ut turerna kring en ny kalender.