F1-säsongen väntas flyttas fram till slutet av maj

Lewis Hamilton jagad av Max Verstappen i söndagens F1-lopp i Monaco

Vid midnatt, bara ett par timmar innan första träningsrundan, kom beskedet; Australiens Grand Prix ställs in på grund av coronaviruset (Covid-19). Under dagen har fler Grand Prix-tävlingar ställs in.

Nästa helgs tävling i Bahrain och efterföljande Vietnams Grand Prix (ny i kalendern) 4-5 april körs inte som planerat. Kinas Grand Prix 17-19 är inställt sedan tidigare i och med utbrottet av viruset i landet. Därefter är det Nederländernas Grand Prix 1-3 maj. Den racehelgen nämns inte som inställd eller framskjuten av F1-organisationen och FIA (som tagit samtliga beslut tillsammans med ländernas regeringar), däremot bör den, och Spaniens Grand Prix 8-10 maj, vara det i och med att organisationerna förväntar sig att säsongen sätter igång i slutet av maj, den tid då Monacos Grand Prix körs.

I ett pressutskick står att läsa:
”Som ett resultat förväntar sig Formel 1 och FIA att börja mästerskapet i Europa i slutet av maj men med tanke på den kraftiga ökningen av COVID-19 fall i Europa de senaste dagarna kommer detta att regelbundet ses över.”

Intressant är att de skriver att de är hoppfulla om att tävlingarna ska kunna arrangeras vid ett senare tillfälle. Om uppemot sex deltävlingar skjuts fram för att genomföras senare blir det ett väldigt tajt schema resten av året.