Aston Martin i Formel 1 som eget team från 2021..

Aston Martinkommer in i Formel 1 som eget team från 2021

Aston Martinkommer in i Formel 1 som eget team från 2021

Ja, Aston Martin kommer alltså att ha sitt ”eget” team i Formel 1 från 2021. Här kommer lite tankar kring detta från Scott Mitchell…

Aston Martin kommer att ha ett Formel 1-team från 2021 när Racing Point nu byter namn. Men vad betyder det egentligen? Racing Point-ägaren Lawrence Stroll leder ett konsortium som kommer att investera närmare 2 miljarder kronor för att förvärva en 16,7% stor andel i Aston Martin Lagonda och som en del av det avtalet kommer Racing Point att byta namn till Aston Martin F1.

För tillfället betyder det bara att Racing Point kan använda Aston-namnet vilket på många sätt liknar situationen mellan Sauber och Alfa Romeo. Det fungerar kommersiellt för båda parter om teamet heter Alfa Romeo, så Sauber gick i princip med att sälja namnrättigheterna. När Racing Point nu blir Aston Martin kommer det att vara detsamma. Förvänta dig dock inte att en Aston Martin F1-motor dyker upp, eller att Aston plötsligt ska investera i den typ av anläggningar t ex Mercedes har med sitt race-team i Brackley och High Performance Powertrain-divisionen i Brixworth. Särskilt eftersom Aston kämpar rent allmänt för sin överlevnad som bilföretag, och det är en del av varför denna affär är möjlig.

Aston har önskat en större närvaro i F1 i flera år men det är väldigt dyrt att starta ett eget team, eller bara köpa ett. Att låta ett befintligt team använda Aston-namnet är ett mycket billigare och enklare sätt att få märket till F1. Dessutom görs affären eftersom Stroll och hans konsortium investerar så mycket som upp mot 2 miljarder kronor i Aston Martin Lagonda.

Det är en stor vinst för Aston eftersom det faktiskt betalas mycket pengar för att låta någon annan spendera mycket pengar i F1 – och Aston-namnet kommer att dra nytta av det. Det är också bra för Racing Point, som inte har kunnat skapa sin egen identitet i F1 sedan man tog över Force India-teamet i mitten av 2018. Vissa människor är kanske oroliga för de finansiella muskler som Stroll uppenbarligen har, det är också lätt att kritisera att hans son Lance är en av teamets förare. Det finns andra som är villiga att spendera pengar för att vara i F1, men få som faktiskt går igenom det. Stroll gör det och ordentligt. Aston/Racing Point-affären är en win-win-situation för alla. Lawrence Stroll är mannen som gjort detta möjligt vilket gör det väldigt svårt att utmåla honom som en slags skurk.