Valtteri Bottas vann i Japan – Mercedes världsmästare

Valtteri Bottas tog säsongens tredje seger i dagens race på Suzukabanan

Valtteri Bottas tog säsongens tredje seger i dagens race på Suzukabanan

Valtteri Bottas vann Japans GP och med Lewis Hamilton på tredje plats i mål säkrade Mercedes segern i konstruktörs-vm för sjätte året i rad. Med 176 poäng kvar att köra och 180 poängs ledning för Mercedes före Ferrari efter dagens race är den kampen nu avgjord. Så här efter loppet undrar jag om inte Mercedes valde att säkra konstruktörs-vm snarare än att låta Hamilton köra om segern. Lewis sida av garaget hade planerat att göra en enstoppare – soft/medium – men med högre däckslitage än väntat valde man att göra ett extra stopp för Hamilton medvetna om att det ändå skulle räcka för segern i märkes-vm.

Rimligt besluta kan jag tycka även om det innebär en lite sur Lewis Hamilton efter målgång. Hamilton hade nog kunnat köra om segern på sin enstoppare då åtminstone vi kände att hans mediumdäck på andra stinten såg ut att vara i hyfsad kondition när de tog in honom för det andra stoppet. Men hellre ämne att få ha en fight om segern mellan sina förare under de avslutande varven tog man ett säkerhetsstopp vilket gjorde att Bottas till slut kunde ta en komfortabel seger och där Hamilton visserligen försökte gå förbi Sebastian Vettel för andra plats men där han fick nöja sig P3 i mål.

Ferrari såg på förhand ut att kunna ha dagens race under kontroll efter att ha gjort ett grymt kval med båda bilarna i första startled. Nu gjorde Sebastian Vettel ett misstag i starten samtidigt som Leclerc inte heller kom av linjen speciellt bra vilket gjorde att Vettel tappade till Valtteri Bottas och där Leclerc körde ihop med Max Verstappen som snurrade. Charles Leclerc skadade framvingen och hamnade långt efter med ett tidigt stopp för ny nos medan Vettel helt enkelt inte hade fart nog att hänga på Valtteri Bottas. Såg ut som om Ferrari helt enkelt inte klarade av att hålla liv i sina däck lika bra som Mercedes och därmed var deras chans till seger borta.

Angående Vettels miss I starten där han ryckte till innan lamporna slocknade så var jag rätt säker på att det skulle bli en bestraffning på samma sätt som Kimi Räikkönen fick det i Ryssland. Domarna gjorde dock bedömningen att hans ryck i starten var inom den tolererade marginalen och därmed inget straff. Det som hände mellan Charles Leclerc och Max Verstappen såg också ut att vara något som Leclerc skulle kunna bli bestraffad för, domarna tittade på det direkt men meddelade att någon åtgärd inte behövdes. Senare i racet ändra man sig dock och kom med nya bud att det skulle tittas noggrannare på efter racet, så helt säkra är vi inte än på Leclercs 6:e plats i mål.

Mittfältsfighten vanns återigen av Mclaren och Carlos Sainz som rullade över mållinjen som femte bil, hans tredje femteplats i år. I slutet av racet körde Pierre Gasly och Sergio Perez ihop i första kurvan i kamp om  8:e och 9:e plats på ett liknande sätt som Leclerc och Verstappen med Perez ut i barriären. Det såg ut som Perez därmed skulle missa nya VM-poäng men efter en miss vid avflaggningen av racet (som jag inte märkte) gjordes klassificeringen om och resultatet blev istället efter 52 varv, ett varv tidigare och Perez behöll därmed P9 i mål.

Slutligen kan jag bara konstatera att racet i Japan inte alls blev som jag trodde med väldigt få omkörningar. Med flera bilar off set med sin taktik fick vi ett händelserikt lopp med gott om omkörningar både här och där på banan. Att däckslitaget var högre än förväntat var också en stark bidragande orsak vilket i slutänden gav oss ett väldigt underhållande race trots en bana som är omvittnat svår att köra om på.

Resultat Japans GP

1 Valtteri Bottas Mercedes 52 1h21m46.755s
2 Sebastian Vettel Ferrari 52 13.343s
3 Lewis Hamilton Mercedes 52 13.858s
4 Alexander Albon Red Bull/Honda 52 59.537s
5 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 52 1m09.101s
6 Charles Leclerc Ferrari 51 1 Lap
7 Daniel Ricciardo Renault 51 1 Lap
8 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 51 1 Lap
9 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 51 1 Lap
10 Nico Hulkenberg Renault 51 1 Lap
11 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 51 1 Lap
12 Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 51 1 Lap
13 Lando Norris McLaren/Renault 51 1 Lap
14 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 51 1 Lap
15 Romain Grosjean Haas/Ferrari 51 1 Lap
16 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 51 1 Lap
17 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 51 1 Lap
18 George Russell Williams/Mercedes 50 Not running
19 Robert Kubica Williams/Mercedes 50 2 Laps
- Max Verstappen Red Bull/Honda 14 Accident damage