Tyfon kan påverka tidsschemat i Japan…

En blöt helg väntar på Suzuka

En blöt helg väntar på Suzuka

Dags så för Japans GP, en av säsongens verkliga höjdpunkter – för förarna. Suzuka är en häftig bana men frågan är om den ger oss som tittar optimal underhållning? Jag skulle påstå att den inte gör det, avsaknaden av riktigt långsamma svängar gör den väldigt svår att köra om på, lägg därtill att den har många downforcekrävande svängar så förstår alla att det inte är lätt att följa en annan bil. Statistiken backar upp detta att en start i första startled är yttersta vikt, sedan 1991 har racet enbart två gånger vunnits från startpositioner lägre än första led, Fernando Alonso vann Japans GP från femte rutan 2006 och Kimi Räikkönen vann 2005 efter att ha startat P17.

Mot bakgrund av detta tror jag faktiskt Ferrari kan bli riktigt farliga denna helg, deras kvalspeed och möjlighet att köra motorn aningen hårdare än konkurrenterna över enstaka varv i Q3 gör dem väldigt snabba, troligen aningen snabbare än Mercedes. När det gäller Red Bull så tror jag inte ens de klarar andra startled, bristen på hästkrafter i kvaltrim är fortfarande ett faktum för Honda-motorn även om man laddat hårt till hemmaracet från Hondas sida, mer eller mindre nya motorer till denna helg i samtliga fyra Red Bull-bilar.

En stor snackis inför denna helg är vädret, en supertyfon vid namn Hagibis är på väg mot området och ser just nu ut att påverka helgens körning tämligen mycket. Det är lördagen som ser ut att bli värst drabbad där det talas om upp mot 300 mm regn under lördagsdygnet. Dessbättre verkar tyfonen dra vidare under kvällen och natten mot söndag med klart förbättrad prognos för racedagen, visserligen regn men inte alls i samma omfattning och främst under tidiga morgonen och förmiddagen. FIA meddelar att man noga följer utvecklingen tyfonen Hagibis…

”The FIA, Formula 1, Suzuka Circuit and the Japanese Automobile Federation are closely monitoring Typhoon Hagibis and its potential impact on the 2019 FIA Formula One Japanese Grand Prix.

Every effort is being made to minimise disruption to the Formula 1 timetable, however the safety of the fans, competitors and everyone at the Suzuka Circuit remains the top priority.

All parties will continue to monitor the situation and provide further updates in due course.”

Min gissning går mot en upprepning av 2004 då hela lördagen ställdes in p g a en tyfon och där kvalet istället kördes söndag förmiddag. Det beslutet togs i god tid för att ingen skulle behöva ta sig till banan under lördagen och jag hoppas man gör något liknande i år om prognosen håller i sig. Finns ingen anledning att hålla alla igång när det ändå inte kommer bli någon körning. Minst alltför väl hur vi i USA 2015 satt hela lördagen och såg säkerhetsbilen köra ut varje kvart för att återkomma in i depån med samma besked hela tiden – okörbart. Bättre att både publik och team kan hålla sig torra hemma i väntan på att ovädret drar vidare, dessutom får jag en ordentlig natts sömn då det är kommentering på hemmaplan denna helg. Har i år haft min beskärda del av långa nätter påverkade av regn, min kvot är helt enkelt fylld.