Rysslands GP flyttar?

Sotji laddar uppåt för årets upplaga av Rysslandas GP, men hur länge blir racet kvar här?

Sotji laddar uppåt för årets upplaga av Rysslandas GP, men hur länge blir racet kvar här?

På plats i Sotji och efter vad jag läst så kan det vara näst sista gången som Formel 1 kommer hit. Enligt en artikel av Dieter Rencken så ska man göra vissa förändringar på området där Socchi Autodrom ligger där bl a ett konserthus ska byggas vilket får återverkningar för banans sträckning. Promotorn av Rysslands GP har inte kommenterat detta vidare mer än att man har kontrakt för att arrangera racet fram till 2025. En ny bana som håller på att byggas utanför St Petersburg blir troligen ny destination för Rysslands GP från 2021. Hela artikeln från Rencken kan du läsa här

Att komma hit till Sotji är alltid speciellt för mig med tanke på att jag var här för de olympiska spelen 2014, åtta månader innan det första racet kördes här i den olympiska parken. Atmosfären är kanske inte den man upplever på andra ställen där Formel 1 körs, banan som sådan är väldigt fin och allt här ute i Adler (ca 50 km från staden Sotji) är ju helt nybyggt. Trots detta vill den riktiga feststämningen inte riktigt infinna sig, det känns som en enda stor kuliss. Personligen har jag inget mot att racet eventuellt flyttar St Petersburg, om inte annat betydligt närmare hem.

I övrigt inför denna helg har vi också fått reda på att Honda satsar hårt på hemmaracet om två veckor. Detta gör men genom tt ge samtliga förare fräscha motorer till denna, åtminstone ser till att alla får nya till sin motorpool. Daniil Kvyat får en helt ny och startar längst bak på söndag, de övriga tre får en ny ICE och drabbas av fem platsers nerflyttning. Frågan är dock om någon av dessa nya komponenter kommer användas denna helg eller om man spar dem till Japans GP på Suzuka där man absolut inte vill ha några bestraffningar. Det är dock inte frågan om någon ny uppdatering på motorn utan fortfarande Spec 4.

Johan Kristoffersson gör gästinhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp

Johan Kristoffersson gör gästinhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp

Lite spännande nyheter också från racingen i Sverige där Porsche Sverige ämnar ha ett spännande namn bakom ratten i gästbilen i Porsche Carrera Cup Scandinavia under finalhelgen på Mantorp nästa helg. Under året har vi bl a sett Prins Carl Philip, Jaques Villeneuve, Linus Lundqvist och Hampus Ericsson köra den extra anmälda bilen. Vem som kör på Mantorp är inte officiellt ännu men jag gissar att det blir ett annat väldigt starkt namn. En som vi däremot vet kommer köra Porschefinalen på Mantorp är Johan Kristoffersson som i KMS regi därmed gör comeback i GT3 Cup-bil. Kristoffersson har under året varvat Rally med WTCR men är ledig nästa helg och hyr en bil kör finalhelgen.

På Mantorp kommer det också bli trångt på parkeringen, hela 850 Porschar är nämligen anmälda att dyka upp under finalhelgen vilket troligen saknar motstycke i världen. Ingen annanstans lyckas man samla ägarna till dessa bilar på samma sätt som i Sverige vilket kommer ge helgen på Mantorp en härlig inramning om inte annat, riktigt ögongodis för alla Porscheentusiaster.

Sist vill jag också bara säga det kommer en sammanfattning/analys av Indycarsäsongen 2019 nästa vecka. Måste bara landa lite efter mycket resande sista tiden, samla tankar lite.