Tredje raka för Charles Leclerc…

Charles Leclerc tog idag sin tredje raka pole position när han var snabbast under kvalet i Singapore

Charles Leclerc tog idag sin tredje raka pole position när han var snabbast under kvalet i Singapore

Charles Leclerc var dagens man i Singapore med blixtrande fart och på pole position för tredje racet i rad och femte gången denna säsong (mer än någon annan förare i år). Skulle även tro att det är den viktigaste pole position han tagit också där han nu skaffat sig bästa tänkbara utgångsläge för en tredje raka seger också. Anmärkningsvärt är det också att Ferrari får till en bil som är snabbare än Mercedes som kom tior som stora förhandsfavoriter. En anledning kan vara den nya nosen som uppenbarligen hjälpt till att skapa den downforce man tidigare saknat på den här typen av banor jämfört med Mercedes. Inte bara Leclerc gjorde ett bra jobb idag, även Sebastian Vettel fick till det bra även om det inte räckte hela vägen fram.

Mercedes kom som sagt hit som favoriter men såg ut att inte riktigt finna den rätta baklansen i bilen när det skulle avgöras i Q3. Det första försöket var rent av dåligt från både Bottas och Hamilton, Lewis fick sedan till det betydligt bättre på sitt avslutande varv, över linjen 19 hundradelar bakom Leclerc men 3 hundradelar före Vettel, precis för att spränga sig in mellan de båda Ferraribilarna. Dubbelt Ferrari i starten i morgon hade nästa garanterat en röd seger, nu blir det trots allt lite mer ovisst med troligen en rätt aggressiv Hamilton jagande bakom Leclerc, i den mån det går att köra aggressivt på de mjuka däcken som måste hanteras väldigt varsamt.

Red Bull och främst Max Verstappen räckte inte till idag och startar 4:a och 6:a med sina bilar vilket gör det svårt för dem att på allvar blanda sig den absoluta toppstriden. En pallplats kan det absolut bli men segern känns just nu rätt långt bort för Red Bull, allt under förutsättning att det blir en ren start där alla kommer iväg utan incidenter.

Bäst av resten blev inte helt oväntat Mclaren med Carlos Sainz före de båda Renaultbilarna där Daniel Ricciardo var knappt 2 tiondelar före Hülkenberg. Lando Norris avslutade topp 10 men hade om han upprepat sitt fantastiska varv i Q2 komfortabelt varit P7. Tiden i andra kvalrundan var 3 tiondelar snabbare än Sainz bästa tid i Q3 men av någon anledning lyckades han inte upprepa detta på avgörande varven mot slutet.

Nu får vi se vilken typ av race det blir men som jag varit inne på tidigare under helgen är de mjuka däcken knepiga att hålla liv i för en tillräckligt lång första stint där förarna måste lägga farten på en lagom nivå. Just detta kan vara till Lewis Hamiltons fördel då han i fredags var klart snabbast på det däcket under sin racesimulering. Under förutsättning att säkerhetsbil eller VSC inte stökar till det för mycket så blir varven runt depåstoppen helt avgörande i morgon då möjligheterna att köra om är små på den här banan.

Resultat kval Singapores GP (korrigerat med nu kända bestraffningar)

1 Charles Leclerc Ferrari 1m36.217s
2 Lewis Hamilton Mercedes 0.191s
3 Sebastian Vettel Ferrari 0.220s
4 Max Verstappen Red Bull/Honda 0.596s
5 Valtteri Bottas Mercedes 0.929s
6 Alexander Albon Red Bull/Honda 1.194s
7 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 1.601s
8 Daniel Ricciardo Renault 1.878s
9 Nico Hulkenberg Renault 2.047s
10 Lando Norris McLaren/Renault 2.112s
11 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 2.480s
12 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 2.482s
13 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 2.641s
14 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 3.433s
15 Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 3.740s
16 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 2.403s
17 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 3.762s
18 Romain Grosjean Haas/Ferrari 4.060s
19 George Russell Williams/Mercedes 4.650s
20 Robert Kubica Williams/Mercedes 4.969s