Charles Leclerc tog andra raka på Monza…

En dröm idag i uppfyllelse för Charles Leclerc när han idag vann Italiens GP

En dröm idag i uppfyllelse för Charles Leclerc när han idag vann Italiens GP

Vilket race detta blev där allt fokus från start till mål landade pågå fighten om segern mellan Ferrari och Mercedes. Charles Leclerc tog starten och hade hela loppet Lewis Hamilton eller Valtteri Bottas bakom sig. Mercedes hade nog en totalt sett snabbare bil än Ferrari men återigen, precis som i Belgien, inte toppfart nog att nå hela vägen.

Charles Leclerc tvingades prestera närmast perfekta varv hela riden för att inte hamna i klorna på Mercedesförarna och gjorde det förutom några få gånger. Hamilton fick chansen att ta sig förbi vid några enstaka tillfällen och bäst möjlighet när Leclerc missade inbromsningen till första chikanen vid ett tillfälle, Hamilton fick läget att attackera in i andra chikanen men då tog Leclerc fram armbågarna lite extra och lyckades hålla undan.

Lewis Hamiltons frenetiska jakt tog till slut ut sin rätt på hans däck och ett litet misstag från hans sida, även et in i första chikan gjorde att han fick släppa Valtteri Bottas förbi sig som vilt påhejad av teamet nu fick chansen att försöka passera Leclerc. Inget heller Bottas, trots några varv fräschare däck, hade farten som krävdes och fick nöja sig med andra plats i mål. Lewis Hamilton tog ett sent depåstopp för fräscha soft utan att tappa någon placering och fick extrapoängen för snabbaste varv.

Charles Leclerc tog idag sin andra raka seger och även den andra i karriären och visade idag prov på egenskaper vi anat funnits men först nu verkligen visade. En otrolig prestation att köra med den pressen bakom sig varv efter varv och lite så där på gränsen tuff när det behövdes som mest. Det tronskifte en del pratat om i Ferrari har nu skett, extra tydligt idag när Sebastian Vettel var helt under isen med en rejält misstag i början på racet och sen den efterföljande de bestraffningen han fick för att ha kört upp banan igen helt huvudlöst framför Lance Stroll.

Bakom gastkramningen ska Renault ha stor beröm för sin insats med båda bilarna topp 5 vilket inte sedan Japans GP 2008. Idag visade man att det inte är något större fel på motorn, får man även lite bättre ordning på resten av bilen kan det bli riktigt bra.

Antonio Giovinazzi tog 2 nya VM-poäng och räddade upp det faktum att han i slutet av Belgiens GP förra helgen slängde bort lika många med sin oprovocerade avåkning. Bra gjort att studsa tillbaka på det sättet här på hemmaplan, viktiga poäng för både honom  själv och för Alfa Romeo. Kimi Räikkönen hade inte ett lika bra race, start från depån med ny motor och rimligen bra möjligheter att kunna köra upp sig en aning. Tyvärr råkade Kimi ut för en bestraffning när det visade sig att teamet startat honom på medium när han i själva verket skulle ha startat på de däck han gjorde sin tid i Q2 på, ett set soft. Lite konstigt att man gjorde ett sådant misstag kan jag tycka, ska nu efter racet försöka få lite mer klarhet i varför det blev som det blev. Efter detta hade Kimi inget med några VM-poäng att göra i dagens race.

Resultat Italiens GP

1 Charles Leclerc Ferrari 53 1h15m26.665s
2 Valtteri Bottas Mercedes 53 0.835s
3 Lewis Hamilton Mercedes 53 35.199s
4 Daniel Ricciardo Renault 53 45.515s
5 Nico Hulkenberg Renault 53 58.165s
6 Alexander Albon Red Bull/Honda 53 59.315s
7 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 53 1m13.802s
8 Max Verstappen Red Bull/Honda 53 1m14.492s
9 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 52 1 Lap
10 Lando Norris McLaren/Renault 52 1 Lap
11 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 52 1 Lap
12 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 52 1 Lap
13 Sebastian Vettel Ferrari 52 1 Lap
14 George Russell Williams/Mercedes 52 1 Lap
15 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 52 1 Lap
16 Romain Grosjean Haas/Ferrari 52 1 Lap
17 Robert Kubica Williams/Mercedes 51 2 Laps
- Kevin Magnussen Haas/Ferrari 43 Retirement
- Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 29 Oil leak
- Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 27 Wheel