Charles Leclerc på pole i Italien efter farsartad avslutning av kvalet…

Charles Leclerc hade snabbast tid i dagens kval till Italiens GP

Charles Leclerc hade snabbast tid i dagens kval till Italiens GP

Som väntat blev dagens kval till Italiens GP en märklig historia där de avslutande försöken i Q3 ”frös inne” efter att hela gänget, i sin jakt på ”rätt” position lyckades köra så långsamt att alla utom två förare hann över mållinjen innan tiden var ute. Charles Leclerc tog därmed sin andra raka polen position med Lewis Hamilton och Valtteri Bottas närmast bakom och Sebastian Vettel därefter , preliminärt från fjärde rutan.

Efter att kvalet var avslutat kom meddelandet att tävlingsledningen undersöker avslutningen av Q3 och jag tror vi kan förvänta oss ett antal bestraffningar med stöd i regelboken att det inte är tillåtet att köra onödigt långsamt när man är på banan. Det finns något som liknar ett prejudikat från Formel 3:s kval där inte mindre än 17 förare blev bestraffade för att ha kört för långsamt på banan med allt från 3-10 platsers nerflyttning. Resultatlistan från dagens kval är därmed att betrakta som högst preliminär just nu. Tävlingsledaren Michael Masi har nu intressant kväll framför sig när han ska försöka reda ut vad som ska gälla inför morgondagens race.

Inte bara avslutningen på kvalet blev lite märklig, Redan i början av Q3 körde Sebastian Vettel tydligt  med hela bilen utanför vita linjen genom kurva 11 vilket på förhand var sagt skulle göra att tiden ströks men som inte skedde. Valtteri Bottas fick sin bästa tid bortagen i inledningen av Q3 när han fullföljde sitt varv efter att Kimi Räikkönen kört av i sista sväng bara för kort därefter att få tiden återinsatt igen vilket räckte för P3 på gridden. Återstår att se om dessa händelser kommer at utredas vidare och om framförallt Vettel klarar sig undan att få sin tid struken vilket i allra högsta grad skulle påverka hans startposition.

I övrigt ett strålande bra kval av Renault som överraskade spå mig med att klara av tredje startled, inte alls säker på att Red Bull och Alexander Albon hade kunnat slå Renault om han fått göra sitt avslutande försök. Kul också för Lance Stroll at för första gången i år nå hela vägen till Q3, för honom tror jag inte debaclet i slutet av Q3 spelade någon större roll, hade troligen blivit 9:e tid ändå.

Kimi Räkkönen gick för andra gången denna helg av i Parabolica på sitt första försök i Q3 och skadade bilen rätt rejält. Skulle bli förvånad om han inte tvingas byta åtminstone växellåda och därmed riskerar att flyttas bakåt av den anledningen, det får vi återkomma till senare när teamet gjort en bedömning av skadorna.

Max Verstappen visste redan innan kvalet att han skulle starta långt bak, tyvärr krånglade hans nya motor på det enda försöka han hann. påbörja. Oklart om det kräver ytterligare ett motorbyte och i så fall definitivt start från sista startposition.

Hör nu att Nico Hülkenberg är den första föraren att kallas upp till domarna men knappast den sista…