Felix Rosenqvist mot årets rookietitel i Indycar…

Ny pallplats för Felix Rosenqvist i Portland

Ny pallplats för Felix Rosenqvist i Portland

Felix Rosenqvist stod för en ny fin insats i Indycar när serien igår körde i Portland. I ett annars inledningsvis stökigt och inte så välkört race lyckades Felix manövrera sig igenom allt strul i början och sedan via en kombination av bra fart och smart strategi ta sig hela vägen till andraplatsen i mål. Detta var andra pallplatsen i år och den andra raka om vi ser till vilken typ av bana de kommit på (road course). Det är verkligen bara en tidsfråga innan första segern kommer, kanske inte i år men definitivt under nästa säsong..

Felix Rosenqvist har verkligen utvecklats under året och har under andra halvan säsongen filat bort det som i början var något av en brist hos honom, detta med däckshanteringen. Igår gjorde han ett väldigt bra jobb på den fronten vilket också var en stor anledning till att han efter depåstoppen låg så bra till som han gjorde. Fartmässigt fanns inte riktigt det som krävdes för att utmana Will Power om segern men jag är ändå imponerad av andrastinten på röda däck som Felix gjorde väldigt bra utan att förivra sig vilket han troligen gjort om gårdagens race körts i början av säsongen.Är du för hård på däcken får man betala priset på ungefär samma sätt som Felix rookiekollega Coilton Herta igår. Herta startade från pole och inledde på röda däck som han körde över ”stupet” och föll tillbaka till en fjärde plats i mål.

Som vanligt blev det trångt i starten men Rosenqvist lyckades krångla sig igenom första kurvan oskadd

Som vanligt blev det trångt i starten men Rosenqvist lyckades krångla sig igenom första kurvan oskadd

Att Felix är snabb har vi vetat hela tiden men nu börjar även övriga pusselbitar falla på plats och helgen i Portland var på den nivå där jag tror vi kommer få se honom även i säsongsfinalen på Laguna Seca och förhoppningsvis hela nästa år, åtminstone på vanliga och stadsbanor. När det gäller ovalerna så är det många andra saker som också spelar roll och det kan nog ta en säsong till innan han känner sig lika bekväm där som på övriga banor på kalendern. Gårdagens andraplats gör att Felix nu är 8:a i mästerskapet och bäst placerade rookie och är därmed, som jag ser det, favorit till titeln ”Rookie of the year” med bara Laguna Seca kvar att köra. Santino Ferrucci kan fortfarande utmana men är klasser sämre än Rosenqvist på vanliga banor och bör inte kunna slå svensken i finalsracet, som f ö ger dubbla poäng.

Racet i övrigt hade något mindre lyckade insatser där bl a Graham Rahal fick totalt hjärnsläpp in i första sväng direkt efter start och tog med sig ett antal bilar ut ur racet redan på första varvet, bl a de båda från SPM med Conor Daly och James Hinchcliffe. SPM hade i det läget en bil kvar i racet, Meyer Shanks Jack Harvey, men honom städade Ryan Hunter Reay av väldigt effektivt några varv senare, också i första kurvan. Hunter Reay var lite väl desperat i sitt försök att hålla teamkompisen Alex Rossi bakom sig under inbromsning och missbedömde farten in i första kurvan och vände runt med resultatet att han samtidigt kolliderade med Harvey. Turligt nog klarade sig alltså Rosenqvist helskinnad förbi båda dessa händelser och kunde fortsätta som planerat.

Resultat IndyCar GP of Portland

Skärmavbild 2019-09-02 kl. 15.15.02

 

Blogginlägget postades i IndyCar.