Karriärens första för Charles Leclerc i Belgien…

Charles Leclerc tog idag sin första efterlängtade seger i Formel 1

Charles Leclerc tog idag sin första efterlängtade seger i Formel 1

Charles Leclerc tog karriärens första seger dagens race på Spa, en känslosam seger dagen efter Anthoine Hubert så tragiskt omkom i sviterna efter kraschen i Formel 2. Leclerc blev därmed den 39:e föraren att vinna ett VM-lopp för Ferrari och den första att vinna sitt första lopp på Spa sedan Michael Schumacher gjorde det 1992.

Lewis Hamilton fick idag nöja sig med andraplatsen men var bara knappa sekunden bakom i mål efter att på slutet jagat hårt för att gå ikapp Leclerc som började få problem med sina däck. Valtteri Bottas slutade trea med Sebastian Vettel som fjärde bil i mål.

Det tog alltså 12 race innan Ferrari kunde säkra sin första seger för säsongen och det satt som sagt hårt åt trots att de sett ut att vara så mycket snabbare än Mercedes denna helg. Jag misstänker att Mercedes ganska lätt vunnit här på Spa om man bara haft banposition, Leclerc hade dock tillräckligt bra fart för att hålla undan. Betydligt tuffare var det för Vettel som inte alls hade samma fart och inte heller lika bra däcksekonomi som Leclerc vilket i sin tur gjorde att han inte klarade att hålla Mercedesbilarna bakom sig. Frågan är om vi idag såg det verkliga tronskiftet hos Ferrari?

Bakom toppen tog Alexander preliminärt en femteplats vilket betyder att han körde upp sig hela 12 platser i racet. Efter en trög inledning, där han inte trivdes med bilen på mediumdäck, sa han efter loppet att vaknade till liv efter depåstoppet för soft och efter detta började jakten på en poängplats. Att hans position i mål ärm preliminär beror på omkörningen han gjorde på Perez på sista varvet där han tog sig förbi genom att köra delvis ute på gräset. Jag är dock ganska säker på att han få behålla platsen då han mer eller mindre tvingades ut på gräset av Perez. En succédebut får man nog säga för Albon i sitt första race för Red Bull.

En som inte ville vara mycket sämre var Daniil Kvyat som också körde upp sig 12 platser i racet, från 19:e startposition till 8:a i mål, riktigt bra gjort.

En man måste tycka synd om är Lando Norris, femma efter första varvet och såg ut att lätt klara den positionen i mål när bilen ut på sista varvet fick problem och han fick stopp på start och målrakan. Norris blev klassificerad som 11:a och inga poäng men kan glädja sig åt att han blev framröstad till ”Driver of the Day” vilket troligen ändå är men klen tröst.

Avslutningsvis några ord om Antonio Giovinazzi som hade kört upp sig till poängplats när han tappade kontrollen på bilen i Pouhon på ett av de avslutande varven. Inte bra för hans del och jag måste börja undra om inte Alfa Romeo måste börja fundera på om han verkligen är rätt man att ha i bilen under hösten. Alfa måste säkra de poäng man kan och har inte råd att kasta bort något, speciellt inte när Kimi för en gång skulle inte hade något lyckat race.

Resultat Belgiens GP

1 Charles Leclerc Ferrari 44 1h23m45.710s
2 Lewis Hamilton Mercedes 44 0.981s
3 Valtteri Bottas Mercedes 44 12.585s
4 Sebastian Vettel Ferrari 44 26.422s
5 Alexander Albon Red Bull/Honda 44 1m21.325s
6 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 44 1m24.448s
7 Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 44 1m29.657s
8 Nico Hulkenberg Renault 44 1m46.639s
9 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 44 1m49.168s
10 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 44 1m49.838s
11 Lando Norris McLaren/Renault 43 Not running
12 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 43 1 Lap
13 Romain Grosjean Haas/Ferrari 43 1 Lap
14 Daniel Ricciardo Renault 43 1 Lap
15 George Russell Williams/Mercedes 43 1 Lap
16 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 43 1 Lap
17 Robert Kubica Williams/Mercedes 43 1 Lap
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 42 Spun off
- Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 1 Power Unit
- Max Verstappen Red Bull/Honda 0 Collision