Liten chans till inhopp för Ericsson i Belgien – Bottas och Ocon bekräftade för 2020

Troligtvis ingen comeback för Marcus Ericsson i Formel 1 i helgen?

Troligtvis ingen comeback för Marcus Ericsson i Formel 1 i helgen?

Mer och mer börjar klarna nu kring varför Marcus Ericsson kallats till Belgiens GP kommande helg i sin roll som reservförare för Alfa Romeo. Teamet har precis gått ut med uppgifterna att Kimi har sträckt en muskel i ena benet men att han ämnar sitta i bilen i morgon under FP1, gissar att man efter detta tar beslut om resten av helgen och huruvida Ericsson tjänster är behövda eller inte. Personligen tror jag det är liten chans att Kimi Räikkönen inte kan köra och därför ingen comeback för Marcus Ericsson på SPA denna helg.

Detta är självklart olyckligt för Marcus som därmed missar helgens Indycarrace i Portland och ersätts i SPM av Conor Daly, Ericsson kommer dock att vara tillbaka i SPM:s bil till säsongsavslutningen på Laguna Seca. Helgens beslut att vara i Belgien har alltså inget med att Marcus tappat sin körning i Indycar utan är helt och hållet baserat på det kontrakt som finns med Alfa Romeo som har rätt att kalla in honom så snart behov finns.

Man kan ju kanske tycka att Alfa Romeo hade kunnat vara lite tydligare med saker och ting för att undvika den förvirring som rådde främst i morse och under förmiddagen. Skadan som Kimi ådragit sig är inte dagsfärsk och borde inte vara något att ”hålla på” kan jag tycka.

När det gäller Ericssons fortsättning i Indycar finns inte mycket nytt att förtälja mer än att förhandlingar pågår som i bästa fall utmynnar i en bra styrning även 2020. Vad detta skulle kunna vara någonstans vet jag inte med säkerhet, kan upprepa vad jag skrivit tidigare att t ex en tredje bil hos Rahal Letterman är ett alternativ. En fortsättning hos SPM är inte heller helt utesluten, beror dock lite på hur det blir med James Hinchcliffe som har kontrakt med teamet över 2020 men där Mclaren Arrow racing SP byter till Chevroletmotorer vilket är en komplikation för ”Hinch” som ogärna tappar sin goda relation med Honda. För Hichcliffe handlar det om att väga en fortsättning med Mclaren tillsammans med Chevrolet mot vad som är möjligt för honom i ett team med Hondamotor, en knepig situation som inte är helt lätt att reda ut.

Vidare har vi idag också fått veta att Valtteri Bottas fått förlängt kontrakt med Mercedes över 2020, detta gjorde i sin tur att Esteban Ocon snabbt som rackarn blev bekräftad för Renault vilket i SIN tur betyder att Nico Hülkenberg måste leta en körning någon annanstans inför 2020, där pekar det mesta mot att Nico ersätter Romain Grosjean i Haas. Teamchefen hos Haas Günther Steiner bekräftade för övrigt för våra danska kollegor att Kevin Magnussen har kontrakt med teamet över nästa säsong. Hülkenberg/Magnussen tillsammans i Haas kan bli en munsbit nästa säsong med tanke på deras historia bakåt i tiden med diverse hårda ord som delats ut efter tidigare sammandrabbningar på banan.