Lewis Hamilton segrare i Budapest efter taktiskt genidrag…

Lewis Hamilton vann idag Ungerns GP för sjunde gången efter ren härlig fight om segen med Max Verstappen

Lewis Hamilton vann idag Ungerns GP för sjunde gången efter ren härlig fight om segen med Max Verstappen

Lewis Hamilton gick alltså vinnande ur en riktig gastkramning om segern i dagens race på Hungaroring. Han gjorde det efter att teamet valt att ta in honom en andra gång för ett set nya mediumdäck för att sedan försöka köra ikapp Verstappen på slutet som då skulle vara på väldigt slitna hårda däck på bilen. Taktiken lyckades efter att Hamilton med två varv kvar kört ikapp de 19 sekunder han var bakom efter sitt andra depåstopp. Red Bull hade kanske kunnat reagera på Mercedes taktik och tagit in Max Verstappen varvet efter men det var gränsfall direkt om Max då klarat att komma ut i ledning och man valde istället banposition och en chansning på att de hårda däcken skulle hålla upp tillräckligt för att hålla undan ända in i mål. 

Lewis Hamilton var annars nära att ta över ledningen tidigare i loppet, efter den första rundan av depåstopp, men Max Vestappen fightades tillbaka och Hamilton blev kvar bakom. Sällan ser man sådan körning om segern som just i det ögonblicket, det var ren och skär mästarklass från båda förarnas sida.

Att Lewis Hamilton lyckades vinna hängde också väldigt mycket på att han lyckades trycka sig förbi Valtteri Bottas i starten. Det var tight och dessutom lite kontakt mellan de båda Mercedesförarna men det gav också Charles Leclerc chansen att attackera Bottas och ytterligare en smäll på Bottas framvinge som han något varv senare tvingades i depå för att byta och därmed var hans chans till en framskjuten placering borta.

Ferrari var totalt chanslösa idag, nästan en sekund per varv långsammare än de båda i täten. Teamet och förarna insåg i och för sig ganska snabbt att de inte kunde köra om segern och la upp resten av racet med att i första hand köra mot varandra. Detta lyckades Sebastian Vettel bäst med när han på en alternativ strategi, mot slutet, lyckades gå förbi Leclerc för tredje plats i mål men en dryg minut efter segrande Lewis Hamilton. Lilla Hungaroring med sina långsamma kurvor visade tydligt bristen i Ferraris bilkoncept denna säsong och man har mycket att fundera på inför designen av nästa års bil. Ferrari behöver bli jämnare på alla typer av banor och inte bara där man har nytta av sin fina fart rakt fram. Räkna dock med att de kommer tillbaka stark de kommande två racen på SPA och Monza som är som gjorda för deras bil.

I övrigt idag stort beröm till Carlos Sainz som säkrade en ny fin femteplats. Mclaren är verkligen något spåren nu med sin bil och hade bra chans att ha båda bilarna topp sex om inte Lando Norris hade lite strul under sitt depåstopp. Nu blev det ändå poäng för Landos del med en 9:e plats i mål som gör att Mclaren än tydligare leder mittfältskampen.

Alfa Romeos Kimi Räikkönen gjorde också en stark insats idag som 7:a men man har samma problem i det teamet som Red Bull har, två förare där bara den ena gör riktigt bra resultat. Giovinazzi är rookie i år men jag inte tänka mig att teamet är nöjda med vad han presterat så här långt.

Avslutningsvis ska även George Russell ha ett omnämnande. Russell blev 16:e idag och bekräftade därmed den fina fart han visade under kvalet. Williams är på väg att få lite ordning på årets bil men har såklart fortfarande en lång väg kvar att vandra, dagen race i Ungern var dock ett rejält fall framåt.

Resultat Ungerns GP

1 Lewis Hamilton Mercedes-AMG Petronas Motorsport Mercedes 1h35m03.796s
2 Max Verstappen Aston Martin Red Bull Racing Red Bull/Honda 17.796s
3 Sebastian Vettel Scuderia Ferrari Ferrari 1m01.433s
4 Charles Leclerc Scuderia Ferrari Ferrari 1m05.250s
5 Carlos Sainz Jr. McLaren F1 Team McLaren/Renault 1 Lap
6 Pierre Gasly Aston Martin Red Bull Racing Red Bull/Honda 1 Lap
7 Kimi Raikkonen Alfa Romeo Racing Alfa Romeo/Ferrari 1 Lap
8 Valtteri Bottas Mercedes-AMG Petronas Motorsport Mercedes 1 Lap
9 Lando Norris McLaren F1 Team McLaren/Renault 1 Lap
10 Alexander Albon Red Bull Toro Rosso Honda Toro Rosso/Honda 1 Lap
11 Sergio Perez SportPesa Racing Point F1 Team Racing Point/Mercedes 1 Lap
12 Nico Hulkenberg Renault F1 Team Renault 1 Lap
13 Kevin Magnussen Rich Energy Haas F1 Team Haas/Ferrari 1 Lap
14 Daniel Ricciardo Renault F1 Team Renault 1 Lap
15 Daniil Kvyat Red Bull Toro Rosso Honda Toro Rosso/Honda 2 Laps
16 George Russell ROKiT Williams Racing Williams/Mercedes 2 Laps
17 Lance Stroll SportPesa Racing Point F1 Team Racing Point/Mercedes 2 Laps
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing Alfa Romeo/Ferrari 2 Laps
19 Robert Kubica ROKiT Williams Racing Williams/Mercedes 3 Laps
- Romain Grosjean Rich Energy Haas F1 Team Haas/Ferrari Retirement