Karriärens första pole position för Max Verstappen…

Max Verstappen tog idag äntligen karriärens första pole position

Max Verstappen tog idag äntligen karriärens första pole position

Max Verstappen tog alltså karriärens första pole i sitt 93:e kval. ”Better late than ever” som hans ingenjör uttryckte det på radion efter ett magiskt avslutande försök. Detta var Red Bulls blott fjärde pole under hybrideran (Monaco 2016, Monaco 2018 och Mexiko 2018 de övriga tre) och Hondas första start längst fram sedan Australiens GP 2006. Max Verstappen är också den förste Nederländske förare att säkra pole position i Formel 1.

Valtteri Bottas gjorde också ett starkt kval slagen med enbart 18 tusendelar. Dagens prestation för Bottas kommer också i ett viktigt läge när det börjar dra ihop sig för Mercedes att bestämma om han ska få vara kvar eller inte 2020. Tror det skulle kännas väldigt bra med ett starkt resultat här i Budapest inför sommaruppehållet och de avslutande diskussionerna med teamet inför nästa säsong.

Lewis Hamilton fick idag nöja sig med P3, han sa själv att kvalet ”gick ifrån honom” ju länge in i det vi kom och med två tiondelar fram till pole och sin teamkamrat är det bara att hålla med. De avgörande försöken satt inte perfekt och när det är så jämnt som det är just nu blir man direkt lite på efterkälken.

Ferrari startar P4 och P5 med Charles Leclerc och Sebastian Vettel. Syntes redan under FP3 att farten troligen saknades för att vara med och fightas allra längst fram. Ferrari är starkast i första sektorn men inte tillräckligt mycket bättre än Mercedes och Red Bull för att kompensera för sektor 2 och 3. Nästan en halv sekund bakom för båda bilarna är mycket och med tanke på de oftast är starkare i kval än i race denna säsong så tror jag de får tufft att nå pallen. Ferrari är desperat för en misstagsfri helg men det ville sig inte idag heller. Charles Leclerc var mycket nära att försvinna redan i Q1 när han tappade bilen i sista kurvan ut på start och mål med en rejäl träff i barriären med bakdelen först. Lyckligtvis räckte det med att byta bakvingen och Leclerc kunde fortsätta men det börjar bli väl många misstag nu från båda förarna och även från teamet vilket de absolut inte har råd med. Fortsätter Red Bull och främst Max Verstappen att leverera toppresultat kan andraplatsen i kontstruktörsmästerskapet för Ferrari vara hotad, Red Bull skulle dock, för att klara att gå förbi Ferrari, behöva ha igång Pierre Gasly som har fortsatt svårt att ens vara nära Verstappen fartmässigt.

I övrigt när det gäller detta kval en stor guldstjärna till Lando Norris och George Russell. Båda stod för en kanonprestation där Norris kvalade in ”bäst av resten” och där Russell var fem hundradelar från avancemang till Q2, i en Williams som hittills varit hopplöst långsammast och framför förare som Sergio Perez och Daniel Ricicardo. Den sistnämnde verkade få ett rejält hjärnsläpp inför det avgörande försöket när han försökte klämma sig förbi bl a Perez ut på start och mål för det sista avgörande försöket i första kvalrundan med resultatet att både hans eget och Perez varv blev förstörda.

Till racet i morgon kan vi konstatera att samtliga bilar i de tre toppteamen startar på mediumdäck. Troligen gjorde man detta val för att man, med begränsad körning i torrt under fredagen, inte riktigt vet var man står med den mjukaste gummiblandningen och vill ha ett så ”öppet” läge som möjligt när det gäller racestrategin. Tror vi har ett riktigt bra race på gång i morgon med Max Verstappen som kommer vara hårt jagad av båda Mercedesförarna och Ferrari som kanske kan plocka fram något ur rockärmen. Mittfältskampen blir också fortsatt spännande att följa där Mclaren såklart siktar på att dryga ut ledningen i B-VM.

Resultat kval Ungerns GP

1 Max Verstappen Red Bull/Honda 1m14.572s
2 Valtteri Bottas Mercedes 0.018s
3 Lewis Hamilton Mercedes 0.197s
4 Charles Leclerc Ferrari 0.471s
5 Sebastian Vettel Ferrari 0.499s
6 Pierre Gasly Red Bull/Honda 0.878s
7 Lando Norris McLaren/Renault 1.228s
8 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 1.280s
9 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1.441s
10 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 1.469s
11 Nico Hulkenberg Renault 1.993s
12 Alexander Albon Toro Rosso/Honda 2.115s
13 Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 2.120s
14 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 2.232s
15 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 2.509s
16 George Russell Williams/Mercedes 2.459s
17 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 2.537s
18 Daniel Ricciardo Renault 2.685s
19 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 2.970s
20 Robert Kubica Williams/Mercedes 3.752s