Lewis Hamilton vann en riktigt klassiker på Silverstone…

Lewis Hamilton  firar sin sjätte seger på hemmaplan

Lewis Hamilton firar sin sjätte seger på hemmaplan

Lewis Hamiliton vann idag Storbritanniens GP för sjätte gången i karriären och och han gjorde det efter mycket bra körning rakt igenom. Lewis kom iväg som tvåa men satte ordentlig press på Valtteri Bottas framför och var faktiskt förbi en kort stund men blev omkörd igen kort därefter av Bottas som sedan höll ledningen fram till depåfönstret för en tvåstoppare öppnade. Mercedes valde lite oväntat att köra medium för Bottas även under den andra stinten vilket betydde att finländaren var tvungen att komma in igen senare i racet. Hamilton fortsatte däremot och sträckte ut sin stint till fönstret för en enstoppare var öppet och när Antonio Giovinazzi snurrade av i näst sista kurvan och hamnade i sandfållan med säkerhetsbils som följd så var kampen om segern över. Lewis fick ett fritt depåstopp till hårda däck och kunde sedan kontrollera racet från spets medveten om att Valtteri, med sitt extra stopp kvar att göra, inte var något hot. Hamilton snuvade inte bara Bottas på segern utan klämde till med racet snabbaste varv på sista rundan på 32 varv gamla hårda däck och tog därmed den extra poängen för detta.

Bakom Mercedes hände en hel massa intressant, faktist svårt att så nära målgång komma ihåg allt men man glömmer inte den intensiva kampen mellan Verstappen och Charles Leclerc som slutade med att Leclerc fick ge sig i samband med säkerhetsbilen. Ferrari valde att ta in Leclerc för hårda däck efter start på mjuka och medium för den andra stinten och tappade därmed banposition till båda Red bullbilarna. Max Verstappen var femma i omstarten och tog sig relativt lätt förbi Pierre Gasly upp på fjärde och började sedan jaga Sebastian Vettel som var trea. Max kom ikapp och även förbi in i Stowe corner men på väg mot nästa kurva försökte Vettel kontra tillbaka men missbedömde det hela och körde rakt in i Verstappen och båda for ut i sandfållan. Den händelsen gjorde att Max Verstappen chanser till en pallplats var borta även om han kunde fortsätta. För Vettel blev det ett depåbesök för ny nos och nya däck och ut sist på banan, förutom det fick han även 10 sekunder tidstillägg för att ha orsakat kollisionen och en slutlig 16:e plats i mål. Max Verstappen kunde fortsätta utan att behöva gå i depå och slutade femma i mål.

Bäst av resten blev Carlos Sainz som hade några tuffa varv mot slutet med en vilt jagande Daniel Ricciardo i bakspegeln. Sainz gjorde ett bra race från 13:e startposition även om han hade lite tur med timingen för säkerhetsbilen som gjorde att han tjänade gott om banposition. Kampen om mittfältet står just nu mellan Mclaren och Renault och den är hård och väldigt spännande att följa. Alfa Romeo tog också VM-poäng idag med Kimi Räikkönen på 8:e plats i mål.

Några som återigen hade ett riktigt skitrace var Haas där båda bilarna tidigt tvingades bryta efter att de varit ihop med varandra på första varvet. Inget går det amerikanska teamets väg just nu, vaken när det gäller sponsorer eller det som sker på banan.

Detta var kanske det bästa race jag sett på Silverstone hittills, stenhård körning på absolut högsta nivå och rent allmänt väldigt spännande. Den kris som många tycker sporten går igenom verkar rätt fjärran just nu och efter två riktigt bra lopp i följd är det ganska lätt att glömma Frankrikes GP som inte alls blev någon thriller. Att 351.000 människor kom för att se denna helg på Silverstone säger också något om att Formel 1 har stor dragningskraft fortfarande även om det finns saker att fila på vilket också pågår med det nya reglementet på gång inför 2021. Hörde att den första ”riktiga” bilden på hur bilarna kan komma att se ut från 2021 är på gång i början av nästa vecka, ska bli spännande och se vad man till slut kommit fram till.

1 Lewis Hamilton Mercedes 52 1h21m08.452s
2 Valtteri Bottas Mercedes 52 24.928s
3 Charles Leclerc Ferrari 52 30.117s
4 Pierre Gasly Red Bull/Honda 52 34.692s
5 Max Verstappen Red Bull/Honda 52 39.458s
6 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 52 53.639s
7 Daniel Ricciardo Renault 52 54.401s
8 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 52 1m05.540s
9 Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 52 1m06.720s
10 Nico Hulkenberg Renault 52 1m12.733s
11 Lando Norris McLaren/Renault 52 1m14.281s
12 Alexander Albon Toro Rosso/Honda 52 1m15.617s
13 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 52 1m21.086s
14 George Russell Williams/Mercedes 51 1 Lap
15 Robert Kubica Williams/Mercedes 51 1 Lap
16 Sebastian Vettel Ferrari 51 1 Lap
17 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 51 1 Lap
- Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 18 Spun off
- Romain Grosjean Haas/Ferrari 9 Accident damage
- Kevin Magnussen Haas/Ferrari 6 Accident damage