Rich Energy = Haas – av eller på?

Stor förvirring just nu kring Rich Energy och dess sponsorskap åt Haas F1 team

Stor förvirring just nu kring Rich Energy och dess sponsorskap åt Haas F1 team

Det råder just nu viss förvirring kring Haas titelsponsor Rich Energy och statusen för det avtal som finns mellan teamet och energidryckstillverkaren, detta efter en tweet igår där Rich Energy via sitt officiella twitterkonto meddelade att man hoppar av dealen med Haas baserat på för dåliga resultat från Haas.

Haas själva kom idag på morgonen med ett uttalande som säger att dealen fortfarande gäller men att man inte kan uttala sig vidare kring detta p g a sekretess.

Vidare kommer nu uppgifter att investerarna till Rich Energy försöker rädda dealen med Haas och att den tweet som kom igår inte skrevs av någon med behörighet att ta ett sådant beslut. Bolagets vd William Storey hade varken gett tillåtelse till eller någon vetskap om tweeten där det meddelades att avtalet med Haas skulle vara uppsagt. Nu pågår arbetet med att försöka bringa ordning i denna PR karusell som startat för att inte varumärket ska skadas än mer.

Rent allmänt verkar detta med Rich Energy vara en skum historia där rykten om penningtvätt förekommer och det faktum att själva drycken knappast finns att få tag på gör det hela än mer misstänkt. Blir intressant att följa denna historia den närmaste tiden, inte minst denna helg. Kl 12 är teamchefen Günther Steiner tillgänglig för våra danska kollegor och då kanske vi kan få lite mer information om vad som gäller. För tillfället har dock inget förändrats, Rich Energy är fortsatt titelsponsor för Haas F1 och varumärket kommer vara synligt på bilarna under helgen.

Angående sponsorer och avtal har idag också meddelats att Williams har förlängt avtalet med IT-företaget ROKiT som blir kvar som partner till teamet över säsongen 2023. Säkert välkommet för det ansträngda teamet att kunna förlänga avtalet. En större sponsor som vågar fortsätta brukar även betyda att andra sponsorer kan tänkas hänga på.

Mer förlängda avtal finns rapportera om då Silverstone förlängt med Liberty om att arrangera Storbritanniens GP i ytterligare fem år. Beskedet kommer inte som någon överraskning då det florerat rykten om att detta varit klart en tid. Denna förlängning kommer mot bakgrund av att det även förekommit prat om ett ytterligare race i England och London, min gissning är dock att detta åtminstone inte är aktuellt under den kommande femårsperioden då Silverstone står värd för Storbritanniens GP.

Mclaren har även förlängt kontrakten för sina båda förare över 2020 och är därmed först ut att bekräfta sin startuppställning för nästa säsong. Kommer inte heller som någon skräll att både Carlos Sainz och Lando Norris får fortsatt förtroende, båda förarna har varit väldigt starka så här långt i kombination med att teamet börjar börjar få ordning på bilen. Finns absolut ingen anledning att byta ut någon av förarna speciellt med tanke på att kontinuitet på förarsidan har stor betydelse för i vilken riktning utvecklingen av bilen ska gå. Ju mer man lär känna varandra desto lättare att optimera bilens prestanda.