Max Verstappen vinnare i Österrike efter drama mot slutet…

Max Verstappen tog idag sin andra raka seger i Österrike

Max Verstappen tog idag sin andra raka seger i Österrike

Wow, vilket race vi fick i Österrike och snacka om scenförändring mot Frankrike för en vecka sedan. Det blev en riktig thriller på slutet med en vilt jagande Max Verstappen som efter sitt depåstopp bara flög fram på banan och passerade först Valtteri Bottas för andra platsen och sedan körde in fem sekunder på Charles Leclerc och med bara något varv kvar att köra. 

Max Verstappen var snabbare än Leclerc mot slutet med nästa tio varv fräschare däck men varven började ta slut om han skulle kunna gå för segern. Verstappen gjorde först ett försök att ta sig förbi in i kurva 3 men fick det inte riktigt att hålla hela vägen och passerades tillbaka av Leclerc in i kurva 4 men varvet efter bestämde han sig för att inte vara fullt lika generös med utrymmet ut ur Kurva 3 och Leclerc tvingades gå utanför banmarkeringen i utgången och var sedan slagen. Domarna tittar just nu på händelsen som är på gränsen enligt gällande reglemente där bilen på insidan (Verstappen) ska lämna en bilbredd till bilen utanför (Leclerc) vilket inte skedde, blev dessutom lite lätt kontakt mellan förarna. Jag är inte avundsjuk på domarna i detta läge som kan komma att avgöra racesegern i efterhand men jag blir inte förvånad om Verstappen åker på fem sekunders tidstillägg. Skulle så bli fallet lär det bli nya diskussioner om hur racingen ska utföras på banan. Max Verstappen var tydligt med att om de inte får köra som han gjorde idag så är det ingen mening med att köra Formel 1 medan Leclerc såklart hade helt motsatt uppfattning och menade att det gick att köra två i bredd på första försöket men inte andra gången när Verstappen väl tog sig förbi.

Oavsett vad som nu sker uppe hos domarna var det en briljant körning av Max Verstappen idag, vilken speed han visade upp och att komma tillbaka från den starten där han tappade åtminstone 6 platser är inget annat än mästerligt. Kanske var han lite väl tuff på slutet, det får visa sig när domarna har sagt sitt. Dagens race var också en rejäl replik på förra veckans hårda kritik mot hur det är med Formel 1 just nu och visar att med rätt förutsättningar blir det bra racing.

Bakom de här två hamnade Valtteri Bottas som långa stunder av racet fick hålla koll så att inte motorn gick varm och kunde därför varken attackera Leclerc för segern eller stå emot när Verstappen kom ikapp. Sebastian Vettel blev fyra efter att ha tvingats göra ett andra depåstopp för soft med drygt 20 varv kvar att köra och gav därmed upp tredjeplatsen för att istället komma ut bakom Hamilton på femte. Vettel kunde hålla ett högre tempo på nya mjuka däck än vad Hamilton klarade på betydligt mer begagnade hårda och lyckades ta sig förbi och var även sånär att komma ikapp Bottas på sista varvet. Vettel hade också ett struligt första depåstopp radiokommunikationen hos mekanikerna inte fungerade som den skulle och var inte klara när Vetterl dök in vilket kostade några extra värdefulla sekunder .

Stort plus idag också till Mclaren som fortsätter att imponera med båda bilarna på 6:e respektive 8:e plats. Inte så konstigt att Norris kunde bli 6:a då han startade 5:a men att Sainz kunde köra upp sig från 19:e till P8 i mål är väldigt bra gjort.

Resultat race Österrike

1 Max Verstappen Red Bull/Honda 71 1h22m01.822s
2 Charles Leclerc Ferrari 71 2.724s
3 Valtteri Bottas Mercedes 71 18.960s
4 Sebastian Vettel Ferrari 71 19.610s
5 Lewis Hamilton Mercedes 71 22.805s
6 Lando Norris McLaren/Renault 70 1 Lap
7 Pierre Gasly Red Bull/Honda 70 1 Lap
8 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 70 1 Lap
9 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 70 1 Lap
10 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 70 1 Lap
11 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 70 1 Lap
12 Daniel Ricciardo Renault 70 1 Lap
13 Nico Hulkenberg Renault 70 1 Lap
14 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 70 1 Lap
15 Alexander Albon Toro Rosso/Honda 70 1 Lap
16 Romain Grosjean Haas/Ferrari 70 1 Lap
17 Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 70 1 Lap
18 George Russell Williams/Mercedes 69 2 Laps
19 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 69 2 Laps
20 Robert Kubica Williams/Mercedes 68 3 Laps