Toyota gjorde det igen!

Toyota TS050 Hybrid bil 7 och 8 Le Mans 2019

Det blev en dubbelseger för Toyota i Le Mans i år igen, med samma ordning som i fjol; bil nummer 8 främst och bil nummer 7 strax efter.

Det är inte enkelt att vinna världens mest kända biltävling Le Mans 24-timmars. Det om något känner Toyota till som under flera år var nära segern på Circuit de la Sarthe, men ofta föll strax innan mållinjen. I fjol kom dock första segern när bil nummer 8 med förarna Fernando Alonso, Sébastien Buemi och Kazuki Nakajima avverkade fler varv än någon annan. Toyota plockade även andraplatsen i fjol med bil nummer 7 som kördes av förarna Mike Conway, Kamui Kobayashi och José María López.

Toyotas LMP1-bil TS050 Hybrid visade sig även i år vara i en klass snäppet högre än övriga bilar. Tidigt gick Toyota upp i ledning och länge såg det ut som att bil nummer 7 var vinnarbilen. Med en dryg timme kvar tvingades José María López till pitstopp två gånger på kort tid.
Det gav Kazuki Nakajima i bil nummer 8 fritt fram att gå upp i ledningen och hålla den hela vägen in i mål som efter 24 timmars tävling blev 385 varv inför 225 000 åskådare på plats och många hundratals miljoner hemma i TV-sofforna.

För Fernando Alonso, Sébastien Buemi och Kazuki Nakajima var det alltså andra segern medan Mike Conway, Kamui Kobayashi och José María López slutade tvåa, även de med 385 varv, för andra året i rad.

Toyota TS050 Hybrid bil 8 Le Mans 2019

På tredje plats slutade Mikhail Aleshin, Vitaly Petrov och Stoffel Vandoorne i BR Engineering BR1-bilen med 379 varv.

I LMP2-klassen segrade Nicolas Lapierre, Pierre Thiriet och André Negrão i Alpine A470 med 368 varv efter 24 timmars körning
James Calado, Alessandro Pier Guidi och Daniel Serra vann LMGTE Pro-klassen. Deras Ferrari 488 GTE Evo avverkade 342 varv.
Ben Keating, Jeroen Bleekemolen och Felipe Fraga vann – i en Ford GT – LMGTE Am-klassen med 334 varv.

I den ”nordiska fighten” vann Danmark, Norge och Finland över Sverige. Ingen av de tre svenskar som deltog i år tog sig i mål, till skillnad från konkurrenterna från grannländerna.

Denna artikel är hämtad från teknikensvarld.se.

Blogginlägget postades i Annat.