Sebastian Vettel på pole i Montreal…

Sebastian Vettel startar för från pole position i Kanada

Sebastian Vettel startar för från pole position i Kanada

Det blev Sebastian Vettel som tog hand om pole position i Montreal efter en grym fight med framförallt Lewis Hamilton om att få starta först i morgon. Vettel sa efter kvalet, fortfarande full av adrenalin, att det avslutande försöket var ett sådant man ibland har när allt bara sitter, perfekt grepp från däcken och i den rytm man söker för att får till timingen i varje kurva över varvet. Detta är första gången i år som Vettel start i pole och det är första gången på 17 race som han är snabbast i ett kval vilket faktiskt är rätt anmärkningsvärt men idag visade han sin klass på riktigt, bra gjort!

Mindre bra blev det för Vettel och Hamiltons respektive teamkamrater där Charles Leclerc, P3 i morgon, inte riktigt tyckte han träffat rätt med inställningarna på bilen och hade därmed svårt att få till ett varv att kunna utmana om första startled med. Avståndet fram till Vettel blev till slut 7 tiondelar vilket talar sitt tydliga språk

Valtteri Bottas kändes stark i inledningen på helgen men har allt eftersom sett ut som han trivs mindre och mindre med bilen. Ingen bra kvalsimulering i FP3 och två rätt avgörande misstag i dagens kval där han till att börja med missade på första setet medium i Q2 för att sedan snurra på första försöket i Q3. Bottas tvingades sedan göra sitt avslutande försökt under stor press och såg stressad ut med flera små missar under varvet vilket gör att han inte startar bättre än P6 i morgon. Inte bra med tanke på att han rätt snart behöver plocka in poäng på Hamilton om hans mästerskapsambitioner ska hållas vid liv.

Mercedes har denna helg sin nya uppdaterade Fas 2 motor i både fabriksbilarna och hos sina kundteam Williams och Racing Point. I börja av FP3 havererade motorn för Racing Points Lance Stroll vilket måste vara lite oroande sett till hur hårt Mercedes ska våga köra sina motorer i racet. Å andra sidan har Mercedes så stort försprång i mästerskapet att man kan hålla igen lite just här i Kanada utan att tappa nämnvärt och sen ha tid att hitta orsaken till Strolls motorhaveri och göra eventuella justeringar.

Kvalet stora överraskning i övrigt måste bli Daniel Ricciardo som kvalade in P4, före både Red Bulls Pierre Gasly och Mercedes Valtteri Bottas. Den positionen blir dock svår att hålla i racet där främst Bottas har fördelen av att starta på medium och rimligen bör kunna gå förbi som senast när depåstoppen drar igång. Gasly är däremot på samma däckstrategi som Ricciardo så den kampen kan bli jämn. Ricciardo är dock favorit att bli ”bäst av resten” och har nu 6-1 i kval mot en pressad Nico Hülkenberg.

Max Verstappen hade inget roligt kval och startar först från 11:e rutan efter att, likt Mercedes och Ferrari, försökt kvala sig vidare från Q2 på mediumdäcket. Den chansningen gick inte hem då Red Bull-bilen helt enkelt var tillräckligt snabb. Normalt ska Verstappen ändå lätt gå vidare till Q3 på soft men väntade för länge med att gå ut och när Magnussen kraschade i slutet av Q2 och det blev rödflagg innan Verstappen hunnit göra sitt varv på soft så var det kört. Max Verstappen kommer garanterat klättra i morgon med fritt däckval och jag gissar att han rätt snabbt kommer var femma på banan sen får vi se hur långt det räcker.

Mclaren har sett bra ut hela helgen och hade båda bilarna med till Q3, väl där räckte det inte riktigt och man startar P8 och P9 med Norris före Sainz. Blir svårt även för dem att hålla position i morgon med start på soft, finns stor risk att de kan halka rätt långt ner om de inte räddas av t ex en tidigt säkerhetsbil.

Alfa Romeo ser ut att gå mot ytterligare en svag helg efter ett kval där Giovinazzi visserligen för en gång skull kvalade ut Kimi Räikkönen men P13 och P17 är väl lång bak för en reell chans på poäng i morgon. Man behöver verkligen göra något nu för att hitta lite form igen.

Resultat kval Kanadas GP

1 Sebastian Vettel Ferrari 1m10.240s -
2 Lewis Hamilton Mercedes 1m10.446s 0.206s
3 Charles Leclerc Ferrari 1m10.920s 0.680s
4 Daniel Ricciardo Renault 1m11.071s 0.831s
5 Pierre Gasly Red Bull/Honda 1m11.079s 0.839s
6 Valtteri Bottas Mercedes 1m11.101s 0.861s
7 Nico Hulkenberg Renault 1m11.324s 1.084s
8 Lando Norris McLaren/Renault 1m11.863s 1.623s
9 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 1m13.981s 3.741s
10 Kevin Magnussen Haas/Ferrari - -
11 Max Verstappen Red Bull/Honda 1m11.800s -
12 Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 1m11.921s -
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 1m12.136s -
14 Alexander Albon Toro Rosso/Honda 1m12.193s -
15 Romain Grosjean Haas/Ferrari - -
16 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 1m12.197s -
17 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 1m12.230s -
18 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 1m12.266s -
19 George Russell Williams/Mercedes 1m13.617s -
20 Robert Kubica Williams/Mercedes 1m14.393s