Första trailern från filmen om Le Mans 1966

Ford v Ferrari trailer

Riktigt bra motorsportfilmer är vi inte bortskämda med, men ibland lyckas filmbolagen väldigt bra, vilket Formel 1-rullen Rush från 2013 ett tydligt bevis på och där vi får följa fajten mellan James Hunt och Niki Lauda under 1976 års säsong.

Snart är ännu en storproduktion med motorsporttema på väg upp på vita duken. Denna gång en Hollywood-produktion med Matt Damon och Christian Bale i huvudrollerna. Ford v Ferrari heter filmen som baseras på verkliga händelser.
Handlingen fokuserar nämligen på tiden inför och under 1966 års 24-timmars på Le Mans, en tävling som Ferrari då fullständigt dominerade med sex raka vinster fram till 1965.

Ford ville verkligen bryta Ferraris dominans och satsade oerhört hårt på att få fram en vinnarbil i GT40. Ledare för satsningen var ingen mindre än Carroll Shelby (spelad av Matt Damon) som vid sin sida hade racerföraren och ingenjören Ken Miles (spelad av Christian Bale).

Ford v Ferrari poster blog

Satsningen lyckades. Ford vann Le Mans 1966, de lade till och med beslag på samtliga tre pallplatser. Ken Miles ledde loppet men en PR-kupp av Ford, som ville att alla tre bilar skulle ”passera mål” ungefär samtidigt, resulterade i att Bruce McLaren och Chris Amon vann då deras GT40 hade påbörjat tävlingen åtta meter längre bak i startfältet.

Ken Miles och Denny Hulme, i GT40 nummer ett, slutade tvåa. Miles fick tyvärr aldrig chansen att vinna Le Mans 24-timmars eftersom han körde ihjäl sig två månader senare när han testade Ford GT40 Mk IV, 1967 års vinnarbil.

Ford vann Le Mans 24-timmars mellan 1966 och 1969, det vill säga fyra år i rad. Satsningen var helt enkelt lyckad och det just det filmen handlar om, vilket vi får ett smakprov på nedan. Biopremiär för filmen är planerad till den 15 november 2019.

Denna post är hämtad från teknikensvarld.se.

Blogginlägget postades i Annat.