Hamilton stod pall och ingen svensk succé på Indy…

Lewis Hamilton jagad av Max Verstappen i söndagens F1-lopp i Monaco

Lewis Hamilton jagad av Max Verstappen i söndagens F1-lopp i Monaco

Två av de mest kända loppen i världen är nu körda och under samma dygn – Monacos GP och Indy500. Tycker faktiskt båda levererade väldigt bra underhållning där man givetvis främst var orolig för Monacos GP och att inget skulle hända. Nu hände det väl kanske inte så mycket men tillräckligt för att det skull bli lite dynamik i racet, Charles Leclerc såg till att få ut säkerhetsbilen efter ett lite för ivrigt försök på Nico Hülkenberg att ta sig upp genom fältet.

Toppteamen valde att komma in i depå under säkerhetsbilen och denna sekvens avgjorde faktiskt racet, drygt 10 varv in i loppet. Mercedes, som då ledde dubbelt, måste ta in sina båda bilar efter varandra och Bottas (som låg tvåa) släppte iväg Lewis en aning bakom säkerhetsbilen för att själv kunna komma in utan att behöva stå och vänta. När de tre bakom Hamilton var klara med sina stopp kom man iväg i stort sett samtidigt, Max Verstappen aningen före de andra två men inte tillräckligt för att helt får fritt spår ut ur depån. Istället lite lätt kontakt med Valtteri Bottas för Max som för detta fick fem sekunders tidstillägg för ”unsafe release”, inte mycket att säga om det var för tight och en chansning som inte gick hem.

Resten av racet blev en lång jakt på en långsam Lewis Hamilton som inte alls fick mediumdäcken att fungera, bakom låg Verstappen, Vettel och Bottas, alla på hårda däck som verkade fungera betydligt bättre men utan att kunna köra om. Max Verstappen fick lite mer motoreffekt tillgänglig av teamet mot slutet av racet och gjorde ett riktigt försökt att köra om in i kurva 10 men utan att nå hela vägen. Verstappen och Hamilton var ihop lite lätt vid försöket och domarna tittade på händelsen efter racet men utan åtgärd från deras håll.

Lewis Hamilton tog därmed sin tredje seger i Monaco och drygar nu ut i VM-tabellen till 17 poäng före Valtteri Bottas och jag tror nu de två-tre kommande raden blir helt avgörande för om Bottas tar fighten i år eller om Hamilton springer iväg och tar sin sjätte VM-titel.

Det blev fransk seger på The Brickyard igår

Det blev fransk seger på The Brickyard igår

På Indianapolis var lite mer action och speed med bra fart på våra svenskar genom två tredjedelar av racet. Marcus Ericsson stadigt topp 10 med bra fart och tillsynes rätt nöjd med bilen. Felix Rosenqvist valde en lite annan taktik med ett första stopp innan varv 10 då den första gulflaggen kom ut, toppade upp lite och kom därmed ur sekvens med större delen av fältet. Tyvärr fick vi aldrig reda på hur Rosenqvists taktik fungerat då han mot slutet blev indragen i större krasch som initierades av Graham Rahal och Sebastien Bourdais. Felix försökte undvika att bli indragen men i dessa farter är det ingen lätt uppgift, tråkig då en topp 10 placering var på gång från start i näst sista led.

Marcus Ericsson hade också en bra slutplacering på gång men för hans del blev det en 23:e plats i mål efter att ha bromsat på sig på väg in i depån för sitt näst sista depåstopp. Man använder som bekant inte bromsarna speciellt mycket på ovaler, i princip bara när man ska stanna för depåstopp. Marcus missbedömde hur mycket han kunde trampa på pedalen och låste upp bakhjulen och snurrade in i muren lite lätt. Efter ett längre stopp i depån kom han ut igen men då utan chans på en framskjuten placering. Marcus kan ha slängt bort en topp 5 placering med misstaget vilket inte är så roligt och tänka på i efterhand, framförallt för honom själv.

Vann Indy500 gjorde sympatiske fransmannen Simon Pagenaud. Pagenaud startade från pole och ledde större delen av loppet och hade i mina ögon bäst speed i hela fältet. Nu fick han ändå fightas hårt på slutet med en vilt jagande Alexander Rossi som också var förbi Pagenaud en kort stund men kanske gjorde sin omkörning något varv för tidigt och blev passerad igen av fransmannen som sedan försvarade sig med näbbar och klor för att hålla hela vägen till målflagg. Trea blev japanen Takuma Sato som smugit under radarn genom racet men som verkade ha en superbra bil de avslutande varven, dock inte tillräckligt för att på allvar kunna utmana om segern.

Två av tre lopp i ”triple crown” nu körda, ett återstår och det är såklart Lemans 24 timmarslopp. Ska faktiskt kommentera detta också vilket ska bli kul, detaljer kring hur vi sänder o s v får jag återkomma till men jag kan utlova väldigt många LIVE timmar från loppet för den som känner sig hugad.