Lewis Hamilton på pole position i Monaco…

Lewis Hamilton tog idag sin 85 pole position i karriären.

Lewis Hamilton tog idag sin 85 pole position i karriären.

Lewis Hamilton drog det längsta strået i dagens kval till Monacos GP, efter tre raka för Valtteri Bottas fick finländaren till slut ge sig, idag med 86 tusendelars marginal. Mercedes fortsätter att ha övertaget, nu även på denna typ av bana, och är givetvis favoriter till segern i morgon. Det som kan stöka till det är möjligen vädret då det är tämligen stor riks för regn under morgondagens race.

Många hade inför helgen Red Bull som närmaste utmanare till Mercedes och Max Verstappen var också tredje snabbast i kvalet men inte tillräckligt snabb för att göra Mercedes nervösa på riktigt. Verstappen fick inte till det riktigt i Q3 med en lite miss på första försöket som kostade nån tiondel och på det andra fick han ett dåligt utvarv som gjorde att han tidigt avbröt för att inte riskera något inför race.

Ferrari hade ingen rolig lördag med dramatik redan från start i kvalet. Charles Leclerc såg ut att ha läget under kontroll på första setet däck men missade sedan vägningen i depån och i skrivande stund vet jag inte om det blir någon påföljd. Ferrari rullade snabbt tillbaka Leclerc till FIA:s när de såg att Leclerc missat att stanna till vilket kan rädda honom från någon bestraffning. Även Sergio Perez och Nico Hülkenberg ska upp till domarna efter kvalet för liknande förseelser. Teamet valde sedan att inte skicka ut Charles igen i tron att tiden han gjort skulle räcka för avancemang men stod snopna och såg bil efter bil göra bättre tider och Leclerc hamnade P16 och därmed utslagen.

Sebastian Vettel startar P4 i morgondagens race men var också på vippen att åka ut redan i Q1. Vettel behövde lite mer tid att köra in sig på efter sin avåkning i FP3 och blev snabbare och snabbare allt eftersom i Q1 men touchade räcket innan sista chikanen på ett varv som troligen räckt med marginal för avancemang till Q2. Detta misstag gjorde att han istället fick avbryta och gå i depån för ytterligare ett set däck och kom ut igen med väldigt liten marginal till godo på klockan och tog sig till slut vidare.

Ferrari är verkligen ett team i gungning och det är inte bara förarna gör misstag, dagens beslut från teamet att inte skicka ut Leclerc igen i Q1 är bara dåligt och inte acceptabelt. Skillnaden mellan dem själva och främst Mercedes är slående stor just nu, på alla områden, och något måste nu ske för att få ordning på detta. För året nye teamchefen Mattia Binotto är visserligen en helt annan ledare än Maurizio Arrivabene men någon skillnad på hur teamet sköts har vi ännu inte sett. Visst behöver man en bättre bil för att kunna utmana Mercedes men just nu känns det som de har större problem än så.

Bäst av resten blev idag Kevin Magnussen som gjorde en väldigt stark insats i bra fight med Renaults Daniel Ricciardo på slutet om sjunde plats på gridden. Haas har jobbat hårt med att få bilen att jobba däcken bättre valet ser ut att ha gett resultat. Nu har vi visserligen bara kört kval ännu och deras problem med däcken har sämst varit i racen men det känns ändå som att de hittat något som hjälpt till att avhjälpa problemen.

Värt att nämna också att Pierre Gasly och Antonio Giovinazzi ska till domarna och förklara sig efter att ha hindrat Romain Grosjean respektive Nico Hülkenberg under kvalet, beroende på vad utfallet blir kan det påverka deras respektive startposition.

Resultat kval Monaco GP

1 Lewis Hamilton Mercedes 1m10.166s -
2 Valtteri Bottas Mercedes 1m10.252s 0.086s
3 Max Verstappen Red Bull/Honda 1m10.641s 0.475s
4 Sebastian Vettel Ferrari 1m10.947s 0.781s
5 Pierre Gasly Red Bull/Honda 1m11.041s 0.875s
6 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1m11.109s 0.943s
7 Daniel Ricciardo Renault 1m11.218s 1.052s
8 Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 1m11.271s 1.105s
9 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 1m11.417s 1.251s
10 Alexander Albon Toro Rosso/Honda 1m11.653s 1.487s
11 Nico Hulkenberg Renault 1m11.670s -
12 Lando Norris McLaren/Renault 1m11.724s -
13 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m12.027s -
14 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 1m12.115s -
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 1m12.185s -
16 Charles Leclerc Ferrari 1m12.149s -
17 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 1m12.233s -
18 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 1m12.846s -
19 George Russell Williams/Mercedes 1m13.477s -
20 Robert Kubica Williams/Mercedes 1m13.751s