Lewis Hamilton ohotad vinnare i Barcelona…

Lewis Hamilton vann Spaniens GP i övertygande stil

Lewis Hamilton vann Spaniens GP i övertygande stil

Lewis Hamilton vann Spaniens GP relativt komfortabelt efter att ha avgjort det hela med den bästa starten och passagen genom kurva 1. Efter detta var han ohotad, inte ens en sen säkerhetsbil kunde störa den femfaldige världsmästaren som hade detta race fullständigt under kontroll.

Valtteri Bottas kunde inte följa upp sitt fantastiska kvalvarv från igår med en seger efter att ha kommit av linjen lite sämre än både Hamiloton och Sebastian Vettel. Enligt honom själv hade kopplingen uppfört sig lite lustigt vilket gjorde att han start inte blev perfekt. Faktum är att Bottas sånär även tappade andraplatsen i starten med en väldigt aggressiv Vettel som var på vippen att kunna klämma sig förbi. Det klarade sig dock för Bottas som efter detta bevakad sin andraplats in i mål.

Sebastian Vettel var som sagt aggressiv i starten och det var tydligt att han satte allt på ett kort efter att ha kommit av linjen bra och därefter försökte sig på en sen inbromsning på utsidan in i kurva 1. Tyvärr för Vettel som bromsande han på sig en aning och fick en bromsplatta på höger framdäck som gjorde att hans första stint blev långsammare och kortare än planerat. I samband med den sena inbromsningen blev han även passerad av Max Verstappen som tog sig mål som trea. Verstappen gjorde ett riktigt bra loppet med de givna förutsättningarna och det ser just nu ut som att Red Bull har den näst snabbaste bilen i fältet när det kommer till racefart.

Ferrari försökte sig på en alternativ startegi med Charles Leclerc som körde soft, hard i racet med en enstoppare i åtanke. Den sena säkerhetsbilen gjorde dock att även han kom in en andra gång och frågan är om det inte ändå blivit en femteplats för honom då  den långa avslutande stinsen på hard hade gjort honom väl långsam och sårbar mot slutet trots banpositon för tredje efter Vettels och Verstappens andra stopp.

I övrigt ska Kevin Magnussen ha extra beröm för sin körning. Äntligen hade Haas en bil som klarade att hålla liv i däcken. Avgörande för Magnussens race till sjunde plats i mål var hans omkörning av teamkamraten Romain Grosjean i samband med omstarten. Efter detta blev det sedan några intensiva varv där Grosjean försökte komma tillbaka och de var faktiskt ihop vid åtminstone ett tillfälle. Magnussen lyckades dock stå emot och Grosejan blev istället passerad av både Carlos Sainz och Daniil Kvyat men lyckades bärga den sista vm-poängen i racet, hans första för säsongen

Underbetyg blir det till Renault, Alfa Romeo och Racing Point som inte alls var med denna helg. Inget av dessa team har synbart lyckas med sina uppdateringar och har mycket jobb kvar att göra om de ska vara med i mittfältskampen resten av den här säsongen.

Rent generellt är i mina ögon säsongen över när det gäller VM, Mercedes tappar inte ett försprång på nästan 100 poäng till Ferrari med den bil de har just nu och när det gäller förar-vm blir det att se fram mot kampen mellan Hamilton och Bottas med förhoppningen att Bottas kan fortsätta vara så snabb som hann varit denna helg.

Resultat Spaniens GP

1 Lewis Hamilton Mercedes 66 1h35m50.443s
2 Valtteri Bottas Mercedes 66 4.074s
3 Max Verstappen Red Bull/Honda 66 7.679s
4 Sebastian Vettel Ferrari 66 9.167s
5 Charles Leclerc Ferrari 66 13.361s
6 Pierre Gasly Red Bull/Honda 66 19.576s
7 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 66 28.159s
8 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 66 32.342s
9 Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 66 33.056s
10 Romain Grosjean Haas/Ferrari 66 34.641s
11 Alexander Albon Toro Rosso/Honda 66 35.445s
12 Daniel Ricciardo Renault 66 36.758s
13 Nico Hulkenberg Renault 66 39.241s
14 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 66 41.803s
15 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 66 46.877s
16 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 66 47.691s
17 George Russell Williams/Mercedes 65 1 Lap
18 Robert Kubica Williams/Mercedes 65 1 Lap
- Lance Stroll Racing Point/Mercedes 44 Collision
- Lando Norris McLaren/Renault 44 Collision