Stark premiärhelg för Carrera Cup Scandinavia…

Robin Hansson leder PCCS efter den första helgen på Knutstorp

Robin Hansson leder PCCS efter den första helgen på Knutstorp

Hemma igen efter en helg i Skåne och Porsche Carrera Cups Scandinavia. Viasat hade nämligen kallat in reservbänken (mig) för att leda premiärsändningen från Ring Knutstorp då ordinarie programledaren Erica Carlsson var upptagen på annat håll. 

Alla vi som tog oss till lilla Kågeröd för lite racing i helgen bjöds på alla fyra årstider under helgen med allt från sol, skapligt starkt vind, snö, hagel och regn. Med andra ord klassiskt aprilväder trots att vi faktiskt kommit in i maj månad. Det vi också bjöds på var stark racing med de väntade förarna i toppen med comebackande Robin Hansson som vann dubbelt före teamkompisen Pontus Fredriksson som dubblade på andraplatsen. Regerande mästaren Lukas Sundahl knep sista pallplatsen i race 1 medan Anton Marklund var trea i race 2, riktig riktigt bra gjort och även hans första pallplats i Carrera Cup.

Regerande mästaren Lukas Sundahl (t h) fick med sig en tredjeplats trots ett stökigt kval

Regerande mästaren Lukas Sundahl (t h) fick med sig en tredjeplats trots ett stökigt kval

Lukas Sundahl ska absolut vara med och slåss om årets titel men hade lite strul i kvalet med en trasig stötdämpare som läckte olja som i sin tur gjorde att en krängningshämmare gick sönder. Kvalet blev därför inte vad han hoppats på och att ändå komma från ”Knutan” med en tredje och en fjärdeplats plus extra poäng för snabbaste varv i race 1 är bra.

Givetvis var det stort fokus på helgens gästförare som var ingen mindre än 1997 års världsmästare i Formel 1, Jacque Villenueve. Villeneuve startade P7 och P5 i de båda racen efter ett ”sådär” kval där han gjorde några småmissar som kostade dyrbar tid i det tighta startfältet. Första racet blev heller ingen succé med en incident i början av racet där han i kamp med Hugo Nerman blev lätt påkörd vilket resulterade i en snurrning och omtag långt bak i fältet. Villeneuve försökte köra sig upp genom fältet och lyckades hyggligt men ut på sista varvet gjorde han en lite desperat manöver på utsidan av en förare in första sväng som inte lyckades och det blev ett besök i sandfållan istället. I helgens andra lopp för Jacque Villeneuve, som blev en blöt historia, körde han stabilt in på en femteplats i mål utan att ta några större risker.

Jacques Villeneuve hade mycket att ta in på Knutstorp med för honom ny bana och bil

Jacques Villeneuve hade mycket att ta in på Knutstorp med för honom ny bana och bil

Verkade som om Formel 1-världmästaren Villeneuve ändå trivdes rätt bra på Knutstorp, väldigt förtjust i banlayouten men också i Porsche Carrera Cup-bilen som var en ny erfarenhet för honom. Märks att Kanadensaren är en riktig racer som inte vill lägga hjälmen på hyllan, så fort han får en bra möjlighet att köra något hoppar han på vilket är kul tycker jag. Kommer även till Sverige helt prestigelös och försöker bara göra så gott han kan med en som jag bedömde det ödmjuk inställning  till alltihop. Att Villeneuve inte heller bara kommer och ställer av de svenska förarna är ett gott betyg för mästerskapet där toppen just nu är väldigt bra med knivskarp konkurrens, ser nu verkligen fram mot resten av detta mästerskap som närmast rullar vidare mot Rudskogen i Norge för nästa deltävling den 14-15 maj.