Första träningen i Baku avbruten….

En otäck incident på första träningen i Baku när George Russell körde över ett löst sittande brunnslock

En otäck incident på första träningen i Baku när George Russell körde över ett löst sittande brunnslock

Det blev inte mycket körning under det första passet här i Baku efter att Williams George Russel kört över ett brunnslock som lossnat med stora skador på bilens underrede som följd. På reprisbilderna kunde vi se att Russell upptäckte fara men lite för sent och kunde undvika att köra rakt över den kant på locket som stod upp. Anledningen till att locket kommit ur position är först och främst att det inte var fastsatt ordentligt men vi såg att Charles Leclerc körde över locket med vänster hjulpar strax innan George Russell passerade och det var detta som gjorde att det stack upp en aning, tillräckligt för att underredet på Williamsbilen skulle haka i. Detta är för övrigt andra gången Williams råkar ut för en incident av detta slaget. 2016 fick Valtteri Bottas stora skador på sin bil efter en liknande händelse, den gången en mindre variant på lock som slagits loss. 

Om incidenten med brunnslocket är besvärande för arrangören så blev det inte bättre när den bärgningsbil som hade Russells bil på flaket hade kranen för högt för att klara att gå fritt under den gångbro som finns precis innan infarten till depån. Kranen tog i och en hydraulslang slets av vilket gjorde att ett nytt fordon med kran fick köras fram för att få ner Williamsbilen på backen igen. Besvärande ett ord i sammanhanget skandal är ett annat och jag måste säga att det senare inte är någon underdrift. Så här får det givetvis inte gå till och även FIA får ta på sig en del av ansvaret då besiktningen av brunnslocken uppenbarligen inte gjorts tillräckligt noga.

Det har under åren varit en del sådana här händelser och du minns kanske det Romain Grosjean råkade ut för i Malaysia när ett av banan dräneringslock stack upp så mycket att ena bakdäcket slets sönder och med Grosjean som kraschade i barriären. Jenson Button hade en liknande upplevelse i Monaco som hade kunnat sluta riktigt illa efter att Nico Rosberg kört loss ett brunnslock som träffade Buttons bil med hård kraft.