En bra morgon…

Takuma Sato fick stå högst upp på pallen i Alabama

Takuma Sato fick stå högst upp på pallen i Alabama

Vissa mornar är bättre än andra och idag är en sådan bra morgon. Gårdagens Indycarrace på Barber Motorsports Park blev en riktig höjdare med action från start till mål, detta trots att det bara blev en ”caution” under hela racet. Rent allmänt fortsätter Indycar sin policy att vara restriktiv med gulflagg vilket är bra, inte för att det fanns anledning att gulflagga över hela banan igår kväll, mer än när man gjorde det.

Takuma Sato vann racet efter mycket stabil körning så när som på en liten miss i sista chikanen i slutet av loppet. Den marlören hade kunnat bli kostsam när han plöjde rakt fram efter att ha missat inbromsningen en aning. På TV-bilderna såg man att det flög iväg nån del från vad jag tror var diffusern men inte ens detta kunde stoppa japanen från att ta sin fjärde seger i Indycarkarriären.

Bakom Sato var det också hektiskt där Scott Dixon höll i sitt race riktigt bra och stod emot några sena attacker efter omstarten när Sebastien Bourdais hade tankar på att försöka köra om. I det läget hade alla tämligen slitna däck och att riskera för mycket för en andraplats istället för en tredje var inte aktuellt då skillnaden i poäng inte är dramatiskt stor.

Josef Newgarden behåller ledningen i mästerskapet efter en mycket stark uppkörning från P16 till P4

Josef Newgarden behåller ledningen i mästerskapet efter en mycket stark uppkörning från P16 till P4

Bakom topp tre var det Josef Newgarden som jag motvilligt ändå får ge mitt ”pris” som racets förare. Motvilligt säger jag då han vinner min ”award” väldigt knappt före Marcus Ericsson som igår återigen gjorde en riktigt bra söndag. Newgarden och Ericsson startade båda långt ner med stod för briljanta uppkörningar bägge två och med tre segrar för Newgarden de fyra senaste åren just på Barber så var hans uppkörning igår ingen skräll, den typen av comebacker vinner man mästerskap med.

Marcus Ericsson stod också för en grym uppkörning och blev racets klättrare med 13 platser upp

Marcus Ericsson stod också för en grym uppkörning och blev racets klättrare med 13 platser upp

Marcus Ericsson hade en tuff lördag med blott 20:e startposition och fick av alla höra hur svårt det är att köra som på Barber. Ericsson gick in i racet medveten om detta men bevisade med eftertryck att det minsann går att köra om, på mer än ett ställe dessutom. Efter fem år i F1 i undermåligt material för Marcus verkar det finnas ett uppdämt behov att köra förbi andra förare. Marcus blev bästa klättrare i loppet och stod tillsammans med Newgarden och Pato O´ward för flest omkörningar av alla på banan. Får bara SPM och Ericsson (absolut delat ansvar här) ordning på bilen i kval också finns det stor chans till både pallplatser och vinster framöver.

Felix Rosenqvist hade en lite tuffare helg och söndag och får därför vara väldigt nöjd med P10 i mål

Felix Rosenqvist hade en lite tuffare helg och söndag och får därför vara väldigt nöjd med P10 i mål

Felix Rosenqvist gjorde också en stabil insats, jag kallar den stabil för jag upplever inte att det var någon av Rosenqvists bättre helger som han själv beskrev som förvirrande och tuff utan den riktiga farten. Felix var visserligen inte långt efter i kvalet men tillräckligt för att få starta långt ner (P17) och i racet såg det också lite tungt ut stundvis. Oklart varför det var så här men det verkar som om Ganassi haft svårt att hitta den riktiga balansen i bilen den här helgen, även Dixon fick slita väldeliga med bilen trots andraplatsen i mål. Hur som helst körde Felix in på en 10:e plats vilket får anses vara väldigt bra, både med tanke på startpositionen och att den riktiga farten aldrig fanns på Barber. ”En tuff helg, skönt att den är över” som Felix skrev till mig efter loppet.

Nya tag för Indycarcirkusen redan nästa helg då körs, som Paul Tracy uttryckte det, stadsloppens Indy500 på gatorna i Long Beach. Tuff helg för alla bilsportfans med både Kinas GP tidigt på morgonen på söndag och Indycar från Kalifornien på kvällen.

Sist men inte minst en s k ”shoutout” till Richard Göransson som igår kväll debuterade som expert/bisittare i Indycarsändningen. Mycket stabil insats från Richard som jag vet var lite nervös innan sändning men som absolut kunde åka hem till Örebro mitt i natten med äran i behåll.

Resultat Honda Indy Grand Prix of Alabama

Skärmavbild 2019-04-08 kl. 10.10.44

Blogginlägget postades i IndyCar.