Pånyttfödde Bottas på hugget inför helgen…

Valtteri Bottas var klart snabbast i Melbourne men tar inget för givet i Bahrain

Valtteri Bottas var klart snabbast i Melbourne men tar inget för givet i Bahrain

Mediadag för förarna inför Bahrains GP och mycket fokus på mästerskapsledaren (för första gången) Valtteri Bottas. Många av frågorna i mixade zonen handlade om hans nya approach, tuffare stil och framförallt snabbhet senast i Melbourne. Bottas medgav att han jobbat hårt under vintern med det mentala men utan av avslöja några detaljer, han sa att man ibland behöver lite hjälp från utsidan för att komma i rätt läge själv vilket han uppenbart är i just nu. Samtidigt vill han inte gå händelserna i förväg, det har bara körts ett lopp och han börjar mer eller mindre från noll igen denna helg som han uttryckte det. Valtteri Bottas och hela Mercedes var annars förvånade över sin egen fart i premiären och även lite överraskade över att Ferrari inte var så snabba som de visat sig vara under testerna. Bottas tror definitivt att Ferrari kommer att bli en tuff motståndare denna helg.

Med på dagens presskonferens var också Charles Leclerc som fick många frågor om han var sur över teamordern senast där han blev tillsagd att hålla position bakom Vettel. Det var han inte, åtminstone inte utåt, han menade det fanns inget för teamet att vinna på att han och Vettel körde om placeringarna bakom Mercedes och Red Bulls Max Verstappen då det inte förändrat något för teamet i konstruktörs-vm. På frågan varför han inte gick för tävlingens snabbaste varv med ett fritt depåstopp som han hade sa han att teamet tyckte risken var större än vinsten och därför valde man att stanna kvar ute och inte maxa för den extra poängen. Mellan raderna tycker jag man kunde ana att Ferrari inte kunde/vågade maxa motorn som en del spekulerat i hade problem med kylningen. Att inte gå för den extra poängen är tämligen defensivt och något jag tagit för självklart att man gör om man har möjlighet att komma in för nya däck utan att tappa någon placering.

Pierre Gasly var också nere i den mixade zonen och känns lite återhållen. Det blev ingen bra helg i Melbourne, dels p g a en dåligt strategi i kvalet men också en tämligen blek insats i racet. Hit till Bahrain kommer han dock för att snabbast möjligt studsa tillbaka då han har en bil som uppenbarligen har fart att slåss allra längst fram. Gasly har dock fina minne från förra året då han blev fyra i en Toro Rosso men faktum är att det inte blir lätt att upprepa den prestationen trots en klart bättre bil i år mot förra året.

Annars har det varit ungefär som vanligt här nere varmt och skönt, men faktum är att det blivit väldigt mycket svalare nu mot kvällen (kval och racetid) med enbart 21 grader (säkert 10 grader svalare än normalt här nere vid denna tiden på dygnet) och faktiskt lite kyligt i luften. Kan bli än mer huvudbry för teamen som måste vara med på noterna när det gäller setup och kanske leva med att bilen inte känns helt bra under träningarna, främst FP1 och FP3 som körs dagtid, och ta höjd för hur den ska vara när det är klart svalare under kvällen. Ett pass (FP2) körs under kval/racelika förhållanden och det passet blir därför extra viktigt när det gäller att hitta den rätta  känslan i helgen.