Duel in the desert…

Formel 1 är tillbaka i Bahrain kommande helg

Formel 1 är tillbaka i Bahrain kommande helg

Ny vecka och snart race igen, det är tätt på given i år med Indycar och Formel 1 så här långt varannan vecka. Knappt har röken lagt efter Indycar Classic på COTA innan vi nu flyttar fokus mot Bahrains GP i Formel 1. Gillar Bahrain, racet har med åren blivit en favorit där det allt som oftast bjuds på bra racing och inte blev det sämre när man för något år sedan gjorde om det till ett twilightrace med start i skymningen och målgång under elljuset.

Det har hänt mycket genom åren också med en enrom utveckling av infrastrukturen, både inne i huvudstaden Manama och runt banan. Första året jag var där, 2006, var det en liten enfilig väg till banan nu är det istället en fyr/femfilig motorväg hela vägen ut och aldrig några trafikstockningar att tala om. Inne staden växer nya skyskrapor upp som svampar och jag tror ambitionen är att försöka efterlikna Dubai och kanske på sikt bli mer av ett turistparadis som inte är helt beroende av oljepengar.

Sportsligt ser jag också fram mot helgen då många frågetecken kvarstår. Ferrari har vunnit de två senaste åren och sägs ha gjort vissa korrigeringar som gör att de nu ska vara betydligt mer konkurrenskraftiga än man var i premiären i Melbourne. Detta blir också den första ”riktiga” banan man kör på  även om helgen blir lite knepigt med en del träning dagtid när det är varmt men kval och race när mörkret lagt sig och lite lägre temperaturer. Just detta gör ofta att det blir lite gissningslek med finjusteringarnas av bilarna setup, t ex däcken påverkas ju väldigt mycket av ganska små skillnader i temperatur upp eller ner. Nu har teamen bra koll på vad man behöver göra för att justera mot temperaturskillander men det kan ändå vara lite knepigt att få helt korrekt data.

Så spännande att följa kampen längst fram där Mercedes smart nog inte litar alltför mycket på resultatet i Melbourne utan istället räknar med tufft motstånd från Ferrari. Vad kan Red Bull åstadkomma, hur bra Hondan är får vi kanske ett bättre kvitto på kommande helg. Red Bull behöver också få fart på Pierre Gasly, en till helg som den i Australien har han inte råd med. Jag är även nyfiken på hur pånyttfödde Valtteri Bottas tar sig an kommande helg, kommer givetvis med grymt självförtroende och har historisk varit stark i Bahrain där han bl a tog karriärens första pole.

Mittfältet blir också spännande att följa och även här är det några man förväntar sig mer av än vad de visade i premiären. Tänker främst på Renault som var oväntat bleka även om man fick med sig några poäng. Haas ska försöka bygga vidare på en stark premiär för Kevin Magnussen och måste bli bättre på alla typer av banor, bra att ha favoritbanor som den i Melbourne men jämnheten har saknats så här långt och lägstanivån måste upp för att verkligen utmana om P4 i konstruktörsmästerskapet. Alfa Romeo såg ok ut för två veckor sedan men inte mer. Testerna lovade mer än vad man såg från främst Kimi Räikkönen och jag räknar kallt med att ha dem med i fighten om att vara bäst av resten. Alfa behöver också få snurr på Antonio Giovinazzi som såg trög ut i Melbourne rent generellt men som också hämmades av en del rejäla skador på bilen under racet och offrades sedan strategiskt för att hjälp Kimi Räikkönen till poäng.

Apropå Ferrari och Alfa Romeo har väl ingen missat att Mick Schumacher nu inte bara ska köra sin första helg i Formel 2, han ska även köra båda dagarna under den F1-test som sker tisdag och onsdag efter racet, dag 1 för Alfa Romeo och dag 2 för Ferrari. Vägen mot Formel 1 blir alltmer tydligt utstakad för Schumacher men innan han är där ska han först bevisa att han har det som krävs, en första test på detta kommer inte under F1-testen utan från de två första racen i F2. Ska en körning i Formel 1 bli aktuell så bör han vara med i toppen av Formel 2, helst redan i år. Att hela Schumacher i efternamn med en sjufaldig världsmästare till pappa hjälper naturligtvis till även om de absoluta toppresultaten uteblir men det ger också en hel del press som måste hanteras. Ska även nämna att en annan Ferrari Academy-förare kommer testa för Alfa Romeo under säsongen då det redan är klart att Callum Ilott får chansen en av dagarna i Barcelona.

Avslutningsvis veckans F1-podd med bl a en lång intervju med Thomas Fogdö om mental träning och dess effekter..