Valtteri Bottas ostoppbar i Melbourne..

Valtteri Bottas vann idag i övertygande stil Australiens GP

Valtteri Bottas vann idag i övertygande stil Australiens GP

Premiären av årets mästerskap är avklarad och den får av mig klart godkänt i betyg. Det blev en dominant seger för Valtteri Bottas som enligt egen utsago gjorde sitt bästa race i karriären och det är bara att hålla med. Kanonstart och därefter full kontroll på händelserna och vilka varvtider han presterade, den snabbaste för en extra VM-poäng var ju helt galen på slitna däck men överlag helt överlägsen fart från Bottas idag.

Lewis Hamilton fick nöja sig med att bli tvåa utan chans på sin teamkollega idag, tvärtom fick han istället hålla uppsikt bakåt på en, på slutet, väldigt snabb Max Verstappen. Nu tror jag iofs att hamilotn inte var alltför orolig för Vertappen, såg ut som den extra marginalen fanns. Det handlade nog mer om däckshantering för Hamilton som tidigt i den andra stinsen var bekymrad över om mediumdäcken skulle hålla till slutet. Lewis Har lite att fundera över den närmare veckan, tror inte han var beredd på att Bottas skulle sopa banan med honom på sättet som skedde idag.

Några som absolut har lite och fundera över är Ferrari, vilken flopp efter den imponerande försäsongen för de röda bilarna där teamorder såg till att Sebastian Vettel kunde bli 4:a före Charles Leclerc som 5:a. Inte mycket att säga om, teamledningen aviserade tidigt att man kör för Vettel i år som troligen bedöms ha bäst chans att utmana om VM-titeln men lite trist att de måste använda detta redan i första racet.

Bäst av resten blev Haas med Kevin Magnussen före Nico Hülkenberg, Kimi Räikkönen, Lance Stroll och Daniil Kvyat på sista poängplats. 8 olika team topp 10 idag tycker jag ser väldigt lovande ut för fortsättningen av denna säsong.

Romain Grosjean fortsätter att ha otur med sina depåstopp här i Melbourne, precis som förra året fick man inte fast vänster framhjul i depåstoppet. han kom lite längre denna gång innan det tog slut med ett vobblande vänster framhjul på bilen.

Inget flyt heller för hemmahoppet Daniel Ricciardo som tvingades bryta efter en incident i starten när han kom lite långt ut till höger och slog bort framvingen. han kunde fortsätta efter byte av nos men parkerade sedan i förtid. han medgav att han kanske gjort lite för mycket runt omkring denna helg, gjort alla utom sig själv glad vilket tagit fokus från honom.

Alfa Romeos Antonio Giovinazzi hade ett tungt race, han var rent ut sagt dålig tycker jag och måste lyfta sig snabbt. hela helgen har han varit klart bakom Kimi Räikkönen och dagens race blev en väldigt blek historia, dels p g a en märklig strategi men också körmässigt.

Jag tycker som sagt detta var en bra premiär som lovar gott inför fortsättningen. Det nya aeroreglementet ser ut att ha gjort lite nytta plus att däcken ser tåligare ut och tillåter mer aggressiv körning – Bahrain here we come

Resultat Australiens GP

1 Valtteri Bottas Mercedes 58 1h25m27.325s
2 Lewis Hamilton Mercedes 58 20.886s
3 Max Verstappen Red Bull/Honda 58 22.520s
4 Sebastian Vettel Ferrari 58 57.109s
5 Charles Leclerc Ferrari 58 58.230s
6 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 58 1m27.156s
7 Nico Hulkenberg Renault 57 1 Lap
8 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 57 1 Lap
9 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 57 1 Lap
10 Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 57 1 Lap
11 Pierre Gasly Red Bull/Honda 57 1 Lap
12 Lando Norris McLaren/Renault 57 1 Lap
13 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 57 1 Lap
14 Alexander Albon Toro Rosso/Honda 57 1 Lap
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 57 1 Lap
16 George Russell Williams/Mercedes 56 2 Laps
17 Robert Kubica Williams/Mercedes 55 3 Laps
- Romain Grosjean Haas/Ferrari 29 Suspension
- Daniel Ricciardo Renault 28 Retirement
- Carlos Sainz McLaren/Renault 9 Power Unit