Äntligen Indycarpremiär…

Felix Rosenqvist är laddad inför Indycarpremiären i Florida på söndag

Felix Rosenqvist är laddad inför Indycarpremiären i Florida på söndag

Årets första racevecka med premiären av Indycar 2019 på gång kommande söndag. En av många efterlängtad premiär med de, just nu, två bästa svenska racerförarna till start och båda dessutom med goda förutsättningar att kunna göra resultat. Felix Rosenqvist och marcus Ericsson har verkligen satt den amerikanska racingen på kartan igen med sällan skådat svenskintresse för Indycar som just nu. Facebooksidan Indycar Sweden har redan fått ihop drygt 7000 medlemmar och kommer säkert att växa ytterligare framöver. Några som inte är speciellt intresserade är de många svenska medierna. Viasat är givetvis på tå då vi sänder serien men i övrigt är det nästan ruggigt tyst kring något som är bland de större grejerna för svensk motorsport på många år, väl i paritet med Marcus Ericsson intåg i Formel 1 för fem år sedan.

Tyvärr är det med största sannolikhet ointresse på de stora Sportredaktionerna, det och okunskap, som ligger till grund för detta. Jag är helt övertygad om att det finns en stor kundgrupp som många av de etablerade medierna glömmer bort eller struntar i bara för att man inte har intresse nog att sätta sig in i vad det handlar om. Givetvis styrs all sportrapportering av hur många som läser (klick/views) men det blir också ett trubbigt verktyg när man betänker att det sällan skrivs något av värde på t ex kvällstidningarnas siter och när det väl görs så är det många gånger inte så speciellt initierat. Man kan bara hoppas att det händer något positivt i detta avseende om våra svenskar visar sig göra några starka resultat i början av säsongen.

Höga förväntningar på Felix Rosenqvist inför Indycarsäsongen

Höga förväntningar på Felix Rosenqvist inför Indycarsäsongen

Favoriter i försnacket inför årets Indycarsäsong är framförallt två förare, regerande mästaren Scott Dixon och Alex Rossi. Veteranen Dixon som kör sin 17:e säsong i Indycar medan Rossi är betydligt mindre rutinerad när han nu går in i sin tredje säsong på denna sida Atlanten. Jag har ingen avvikande åsikt, jag tror också att mästerskapet kommer att stå mellan dessa två även om det finns fler förare som kan blanda sig i, Josef Newgarden vore t ex dumt att räkna bort.

Förväntningarna på Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist är relativt höga både hemma i Sverige men även i USA. Har skrivits en hel del artiklar redan om Felix som fått beröm från både höger och vänster, inte minst från sin teamkompis i Chip Ganassi Racing, Scott Dixon, och teamets förarcoach Dario Franchitti. Felix Rosenqvist har ett bra läge i år när han som rookie kommer till mästarteamet och kan säkert göra fina resultat, hur långt det sedan räcker är svårt att svara på men topp 10 i mästerskapet tror jag absolut är möjligt, troligen ännu bättre.

Marcus Ericsson i sin bil på Sebring

Marcus Ericsson i sin bil på Sebring

Marcus Ericsson är det också många som är nyfikna på, att komma från Formel 1 är trots allt något som värderas högt. Ericsson kör för förra årets uppstickarteam Schmidt Peterson Motorsport, ett team med ambitioner att köra om mästerskapet, frågan är bara om man är redo redan till denna säsong. På testerna har man kunnat ana att teamet har en bit fram till den absoluta toppen där det fattats några tiondelar. Jag vet att man jobbar väldigt hårt med att hitta den perfekta set upen där man laborerat en hel del med både diffinställningar och fjädring. På just fjädringssidan har teamet investerat hårt det senaste året och man hoppas detta ska bästa frukt under årets säsong.

Marcus Ericsson har precis som Felix Rosenqvist satt upp ett högt mål där en seger givetvis är högst upp på listan men även att kunna vara med och slåss på den övre halvan av topp 10 i mästerskapet. Som Marcus Ericsson själv sa ”Ingen ide att komma hit och säga att man ska bli 15:e”. Även Rosenqvist var inne på samma linje ”Jag är här för att vinna och för mig är det mer en fråga om NÄR snarare än OM jag ska vinna”.

Marcus Ericsson i sin bil på Sebring

Marcus Ericsson i sin bil på Sebring

Det är helt rätt att spänna bågen högt tycker jag även om utmaningen med en första säsong i Indycar blir tuff. Båda våra svenskar har absolut potential att vara med och slåss med de allra bästa i många år framöver, för egen del tror jag dock att det kan vara bra med lite försiktig optimism till att börja med. Att det går att slå till direkt i sitt debutrace visade Robert Wickens, föraren som Marcus Ericsson ersätter i SPM, förra året med pole position och ledning större delen av racet som tyvärr slutade med en sammanstötning med Alex Rossi och inte den seger han förtjänat.

Loppet ser du på söndag med start 18.10 i Viasat Motor och Viaplay där vi börjar med ett 20 minuter uppsnack, som vår nye norske medarbetare Anders Krohn håller i, innan jag och Fredrik Ekblom tar hand om kommenteringen under de 110 varven som ska köras på söndag.

Blogginlägget postades i IndyCar.