Så ser de ut 2019!

Marcus Ericsson och James Hinchcliffe i sina 2019-uniformer

Marcus Ericsson och James Hinchcliffe i sina 2019-uniformer

I förra inlägget skrev jag att Marcus Ericsson skulle på ett teamevent i Denver och nu vet vi vad det handlade om, teamets utseende 2019 eller snarare att Schmidt Peterson Motorsports huvudsponsor kommande säsong presenterades.

Arrow Electronics utökar sitt engangemang med SPM och går från att vara James Hinchcliffes sponsor till att bli huvudpartner för säsongen 2019. Arrow är ett stort företag och finns med på den s k Fortune 500 listan som Forbes gör över de 500 största företagen i USA baserat på omsättning. Arrow hamnade 2018 på plats 113 och är därmed en väldigt stark partner för teamet att jobba med.

Teamägaren Sam Schmidt säger att partnerskapet med Arrow ska kunna göra att ”The big three” (Penske, Andretti och Chip Ganassi) har goda möjligheter att bli ”four” vilket naturligtvis låter lovande med svenska ögon sett.

Skadade Robert Wickens fanns också på plats vid gårdagens presentation med en bil redo när han är redo att köra igen

Skadade Robert Wickens fanns också på plats vid gårdagens presentation med en bil redo när han är redo att köra igen

Vid presentationen igår i Pepsi Center i Denver (bl a hemmaarena för Colorado Avelanche i NHL) fanns inte bara James Hinchcliffe och Marcus Ericsson, på plats var även kanadensaren Robert Wickens. Wickens skadades som bekant svårt i en krasch under sin debutsäsong i Indyvcar förra året och genomgår nu en tuff rehabilitering men SPM har varit väldigt tydliga med att en bil finns tillgänglig den dagen Wickens är frisk nog att köra igen, därför fanns även Wickens en tredje bil  på plats vid presentationen igår.

Rent allmänt känns SPM som ett team med höga ambitioner där man har ett tydligt mål att vinna Indy500 och mästerskapet, i vilken ordning tror jag spelar mindre roll. Marcus Ericssons ankomst till teamet till 2019 känns därför som väldigt bra timing, inte minst med tanke på gårdagens presentation av huvudpartner.

Delar av de nominerade förarna och i Porsche Carrera Cup Scandinavias nya juniorprogram. Med på bilden är också bl a Björn Wirdheim och Thomas Fogdö

Delar av de nominerade förarna och i Porsche Carrera Cup Scandinavias nya juniorprogram. Med på bilden är också bl a Björn Wirdheim och Thomas Fogdö

På hemmafronten har det också varit roliga nyheter! Porsche Carrera Cup Scandinavia (PCCS) presenterade häromdagen ett nytt förarutvecklingsprogram med uppgift att lotsa fram de bästa scandinaviska ungdomarna i racing (under 23 år), mer om juniorsatsningen kan du läsa här eller här

Detta är förstås fantastiska nyheter, ett förarprogram av detta slaget har mig veterligen aldrig funnits i Sverige och blir nu en otroligt bra möjlighet för en ung förare som inte orkar med en satsning på formelbil men ändå har ambitioner att köra professionellt på internationell nivå. Fortfarande måste de som blir utvalda göra sin egen satsning och ha rätt förutsättningar med bil och team osv men tillägget man får med detta förarprogram är verkligen inte fy skam. Björn Wirdheim har anlitats som förarcoach, Thomas Fogdö kommer att ta han om den mentala biten och utöver detta blir det även stort fokus på den fysiska delen som träning men också att man äter rätt. Även mediabiten kommer förarna att gnuggas i och även om just detta låter lite marginellt om man vill lyckas i racing så är det långt ifrån bara körning som gäller. Det handlar även om sköta det ambassadörskap som ett fabrikskontrakt med Porsche Motorsport innebär på rätt sätt och då gäller det att även kunna representera i medierna.

Förhoppningen/ambitionen/målet är att en skandinavisk förare ska vinna den internationella shootout som Porsche Motorsport håller i slutet av varje säsong med nominerade förare från värdens alla Carreracupserier och helst redan 2020. En seger där innebär alltså ett fabrikskontrakt med Porsche Motorsport och tävlande i prestigefyllda Mobil 1 Porsche Supercup. Vi har genom åren haft flera väldigt duktiga förare som deltagit i denna shootout, bl a Johan Kristoffersson, Philip Morin och förra säsongens vinnare av PCCS, Lukas Sundahl, dock har ingen lyckats att gå hela vägen.

Följande skandinaviska förare är nominerade för 2019

Hugo Andersson, PWR.
Hugo Nerman, WestCoast Racing.
Lukas Sundahl, Sundahl Racing.
Ole William Naersnes, Jaffa Racing.
Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport.
Robin Hansson, Fragus Motorsport.