Robert Kubica gör comeback…

Robert Kubica får nu göra sin efterlängtade comeback i Formel 1

Robert Kubica får nu göra sin efterlängtade comeback i Formel 1

Idag blev det bekräftat, Robert Kubica gör comeback i Formel 1! Åtta år efter sin svåra rallykrasch får Kubica alltså göra sin efterlängtade återkomst i bilsportens kungaklass. Ryktena om att Robert skulle köra för Williams tog fart på allvar i Brasilien för två veckor sedan där det rapporterades att han fått ett konkret bud om en körning bredvid George Russell nästa säsong. Förutom att detta hade Kubica även ett förslag från Ferrari om att bli deras utvecklings- och simualtorförare att ta ställning till. 

Jag tror inte valet i slutänden var så svårt för polacken som länge velat komma tillbaka för att tävla igen. Att köra simulator för Ferrari hade säkert också varit ett bra jobb men som förare vill man hels tävla och därför inte så förvånande att han tog det beslut han gjorde. Helt utan förbehåll var det naturligtvis inte, rejält med sponsorpengar krävdes också för att det hela skulle bli av.

Från Williams sida tror jag inte heller det var något komplicerat beslut, efter ett antal testdagar med teamet så hade teamet en tämligen klar uppfattning om hans förmåga att köra en modern Formel 1-bil trots hans handikapp. Visst kan man ha funderingar på om han fortfarande har den speed han var känd för innan sin krasch men ingen utom den allra närmaste kretsen vet med säkerhet hur han påverkas av att högerarmen och handen inte har full funktion. Jag har själv har mina tvivel efter att ha sett onboardbilderfrån när han kör men det är som sagt omöjligt att utifrån veta hur mycket det verkligen påverkar.

Nu får vi hoppas att bilen Williams designat för 2019 är bra mycket bättre än årets upplaga, vilket jag utgår från att den är, det blir ändå svårt att ta sig upp från sistaplatsen på gridden då konkurrenterna är starka i mittfältets nedre del.

Mclaren kör i Abu Dhabi med en speciallackad bil för att hedra Fernando Alonso

Mclaren kör i Abu Dhabi med en speciallackad bil för att hedra Fernando Alonso

I övrigt är det förstås stort fokus på Fernando Alonso denna helg då det detta är hans sista helg i Formel 1. Bl a ordnas en lite barbequefest här i depån för att fira av Fernando, Mclaren har även lackat bilen med de spanska och asturiska färgerna för att hedra Alonso lite extra. Vi får även hoppas Mclaren har lite mer fart denna helg än vad man visat på sistone, vore väldigt tråkigt om Alonso håller till längst bak i fältet sin sista tävlingshelg i Formel 1.

Marcus Ericsson gör som bekant också sin sista helg i Formel 1 (för den här gången är bäst att tillägga) här i Abu Dhabi och det blir nog lite speciellt att köra här på söndag. Marcus har dock en viktig uppgift i helgen då Sauber har chansen på 7:e platsen i konstruktörs-vm med enbart 6 poäng fram till Force India. Formen här på slutet är har varit väldigt god och jag torr chansen finns att utmana Force india på söndag men för det krävs att båda bilarna tar poäng.

När jag pratade med Marcus Ericsson tidigare idag så verkar han väldigt laddad och inte alltför nedslagen över att nu få lämna Formel 1. En stor anledning till detta är självklart att ett nytt spännande äventyr väntar direkt efter denna helg då förberedelserna inför bytet till Indycar nästa säsong startar tämligen omgående med en första Indycartest för Schmidt/Peterson i början av december på Sebring i Florida.

Saubers teamchef Frederic Vasseur har idag, i en exklusiv intervju för racefans.net, utalat sig positivt om Marcus insatser och menar att Ericsson varit en stort bidragande faktor i teamets återuppbyggnad. Han sa vidare att det inte varit någon lätt uppgift att köra mot Charles Leclerc som efter denna säsong tar klivet upp till Ferrari.

Lite synd att det blev som det blev med Caterham i slutet av Marcus Ericssons första säsong 2014, hade han kört samtliga race det året hade helgens lopp blivit hans 100:e i karriären vilket hade varit en snygg siffra att runda av med.

Slänger med veckans avsnitt av F1-podden.. intervju Marcus Ericsson, Mario Isola (en lång en) och Claire Williams