Mercedes klara konstruktörsvärldsmästare…

Glatt och livat hos Mercedes när även konstrutörstiteln idag bärgades

Glatt och livat hos Mercedes när även konstrutörstiteln idag bärgades

Mercedes lyckades i ett händelserikt race ta även den återstående VM-titeln att köra om. Lewis Hamilton och Valtteri Bottas tog 12 poäng mer istället för att tappa 13 på Ferrari vilket krävdes för att mästerskapet skulle leva vidare en helg till. Nu var det ändå bara en tidsfråga innan de vunnit ändå men dagens seger för Hamilton och femteplats för Bottas räckte med marginal för att göra jobbet här i Brasilien.

Seger för Hamilton ja, en seger han fick lite till skänks då det faktiskt var Red Bull och Max Verstappen som var snabbast. Max hade ett perfekt race fram till strax efter sitt depåstopp när han blev attackerad av Esteban Ocon in i kurva 1, Ocon i det läget på väg att försöka hamna på ledarvarvet igen. Det hela slutade med att de krokade ihop och Ocon blev bestraffad med 10 sekunder stop and go.

Max Verstappen var av förklarliga skäl mycket upprörd efter loppet och det närmast handgemäng mellan honom själv och Esteban Ocon vilket i sig självklart är oacceptabelt. Dock får man förstå Verstappens reaktion Ocon ska, om han nu ska ”ovarva sig” göra det på ett säkert sätt och inte under full attack på ledaren av loppet. Hade han kunna surfa förbi med hjälp av DRS hade det varit en sak men detta var verkligen inte bra gjort och incidenten lär diskuteras vilt framöver, inte minst på nästa förarmöte.

Ferrari hade ambitionen att försöka slå Mercedes denna helg och kanske hålla liv i märkes-vm ett tag till men av detta blev inget. Däckvalet att starta på soft visade sig inte vara den fördel man hoppats på och vi hörde åtminstone Sebastian Vettel klaga över dålig balans i bilen genom hela racet. Kimi Räikkönen såg lite starkare ut men hade inte heller fart att på allvar vara med och slåss om segern idag.

Bäst av resten blev Sauber men inte genom Marcus Ericsson som tyvärr tvingades bryta dagens race med skador på bilen som gjorde den närmast okörbar. Marcus problem började redan innan racet när när delar från golvet ramlade av under varven innan man ställer upp på gridden. Lägg därtill en dålig start och kontakt med Romain Grosjean på första varvet som inte gjorde saken bättre.Tråkigt med tanke på det fina kvalet men lite signifikativt för årets säsong där det riktiga flytet saknats rakt igenom. Leclerc däremot såg, med sin 7:e plats, till att teamet nu faktisk har en liten chans att bli P7 i konstruktörs-vm nu enbart 6 poäng bakom Force India som bara fick med sig en poäng från dagens race. Blir en spännande fight den avslutande tävlingen i Abu Dhabi och Saubers form just nu är som bekant på topp.

Resultat Brasiliens GP

1 Lewis Hamilton Mercedes 71 1h27m09.066s
2 Max Verstappen Red Bull/Renault 71 1.469s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 71 4.764s
4 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 71 5.193s
5 Valtteri Bottas Mercedes 71 22.943s
6 Sebastian Vettel Ferrari 71 26.997s
7 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 71 44.199s
8 Romain Grosjean Haas/Ferrari 71 51.230s
9 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 71 52.857s
10 Sergio Perez Force India/Mercedes 70 1 Lap
11 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 70 1 Lap
12 Carlos Sainz Renault 70 1 Lap
13 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 70 1 Lap
14 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 70 1 Lap
15 Esteban Ocon Force India/Mercedes 70 1 Lap
16 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 69 2 Laps
17 Fernando Alonso McLaren/Renault 69 2 Laps
18 Lance Stroll Williams/Mercedes 69 2 Laps
- Nico Hulkenberg Renault 32 Retirement
- Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 20 Retirement