Karriärens bästa kval för Ericsson i Brasilien…

Marcus Ericsson stod för en mycket stark insats i dagens kval till Brasiliens GP

Marcus Ericsson stod för en mycket stark insats i dagens kval till Brasiliens GP

Toppfighten i dagens kval till Brasiliens GP får ursäkta, idag känns det mer intressant att fokusera på Marcus Ericssons prestation, speciellt som VM redan är avgjort. Kommer tillbaka till Hamilton och co om en stund.

Marcus Ericsson slog alltså idag till med karriärens bästa kval som sjunde snabbaste bil. Otroligt imponerande insats som jag inte riktigt trodde var möjlig innan kvalet drog igång. Det var genomgående mycket bra körning genom Q1, Q2 och Q3 där framförallt varvet i Q2 blev oerhört avgörande. Direkt på första försöket fick han till en väldigt konkurrenskraftig tid knappt före Charles Leclerc vilket i sin tur gjorde att han hade den marginal som Leclerc inte hade. Charles första tid i Q2 räckte bara för 11:e tid och han tvingades ut för ett extra försök i extremt knepiga förhållanden med regnet hängande i luften. På radion hörde vi teamet kalla in honom i depå då Leclerc själv tyckte det regnade för mycket men Charles gick mot teamets önskan och fullföljde och gjorde det så bra att han tog sig vidare till Q3 i absolut sista momangen. En grym insats och han var den enda av de som tvingats ut för ett sista försök som lyckades förbättra sig.

Det extra varvet för Leclerc gjorde dock att han bara hade ett nytt set supersoft kvar till Q3 medan Marcus Ericsson hade två. Detta tror jag blev avgörande i kampen mellan de båda om att vara snabbast i Sauber då Leclercs enda försök i Q3 var två tiondelar långsammare än Ericssons bästa tid som han gjorde på sitt andra försök. Ett extra försök i Q3 är väldigt viktigt att få till, det ger en extra möjlighet att få till referenserna perfekt och Marcus levererade verkligen.

Nu blir det P6 i starten för Marcus i morgon då Daniel Ricciardo flyttas ner fem platser för sitt turbobyte inför helgen och superbra möjligheter till karriärens bästa raceresultat också.

Tillbaka till täten då och kampen om pole som i vanlig ordning handlade om Lewis Hamilton och Sebastian Vettel. Lewis drog det längsta strået och tog pole med 9 hundradelar före Vettel som bannade sig själv efter målgång där han menade att han brände sina chanser, efter en megastart på varvet, in i kurva 8.

De finska fighten vanns idag av Valtteri Bottas 15 tusendelar före Kimi Räikkönen med Red Bull ytterligare 3 tiondelar bakom där Max Verstappen var knappt före Daniel Ricciardo.

Sebastian Vettel ska efter kvalet upp domarna för att ha utfört vägningen han kallades till under Q2 på ett felaktigt sätt. Förarna ska, när man kommer fram till vågen, stänga av motorn och rullas upp per handkraft. Vettel, som hade bråttom då regnet hängde i luften, valde att ha motorn igång för att så snabbt som möjligt komma tillbaka till garaget och när han körde av vågen så förstörde han utrustningen och måste nu förklara sig för domarna. Eventuell påföljd kan gissningsvis bli allt från en reprimand till några platser nerflyttning och det senare inte alls omöjligt. Till Vettels försvar kan jag tycka att FIA:s timing, med regn på gång, blev lite olycklig och jag förstår att han gjorde som han gjorde men reglerna är lika för alla. Vi får vänta och se vad som händer med detta, i skrivande stund har inget besked kommit.

Lewis Hamilton hade också en incident under kvalet när han väldigt sent upptäckte Williams Sergei Sirotkin som var på väg ikapp. Hamilton försökte hinna undan men för sent och de båda föraran höll istället på att kollidera. Jag tror att Hamilton kanske får gå upp till domarna för att ge sin version och en förmildrande omständighet kan möjligtvis vara att Sirotkin inte var på något flygande varv. Det han gjorde skapade dock en farlig situation som jag kan tänka mig att domarna har synpunkter på, inte heller kring detta finns just nu någon extra information.

Resultat kval Brasiliens GP

1 Lewis Hamilton Mercedes 1m07.281s -
2 Sebastian Vettel Ferrari 1m07.374s 0.093s
3 Valtteri Bottas Mercedes 1m07.441s 0.160s
4 Kimi Raikkonen Ferrari 1m07.456s 0.175s
5 Max Verstappen Red Bull/Renault 1m07.778s 0.497s
6 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m08.296s 1.015s
7 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 1m08.492s 1.211s
8 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m08.517s 1.236s
9 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 1m09.029s 1.748s
10 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1m08.659s 1.378s
11 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m07.780s 0.499s
12 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m08.741s 1.460s
13 Nico Hulkenberg Renault 1m08.834s 1.553s
14 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 1m10.381s 3.100s
15 Carlos Sainz Renault 1m09.269s 1.988s
16 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 1m09.280s 1.999s
17 Fernando Alonso McLaren/Renault 1m09.402s 2.121s
18 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1m08.770s 1.489s
19 Lance Stroll Williams/Mercedes 1m09.441s 2.160s
20 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 1m09.601s 2.320s